Λιγότερα κενά από πέρυσι, όσον αφορά τις θέσεις των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας σε θέση μάχης και τα σχολεία γεμάτα βιβλία, αλλά και απεργίες με το...καλημέρα έχει η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σε όλη την χώρα, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια φέρονται έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές, με το υπουργείο Παιδείας να τονίζει ότι φέτος οι δυσλειτουργίες θα είναι λιγότερες από τις προηγούμενες χρονιές. 

Τις προηγούμενες ημέρες, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι:

Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και ότι θα κερδίσουμε αυτό που πολλοί έχουν ονομάσει «στοίχημα 30ετίας», με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους.

Την ίδια στιγμή, στον χώρο των εκπαιδευτικών επικρατεί αναβρασμός, καθώς από τις αρχές του μήνα πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών όλης της χώρας με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών εν όψει της 24ωρης απεργίας στις 15 Σεπτεμβρίου αλλά και τη λήψη αποφάσεων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι προσλήψεις 

Μετά την περσινή χρονιά, όπου η έναρξή της βρήκε πολλά σχολεία κλειστά, φέτος το υπουργείο Παιδείας έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι η λειτουργία των σχολείων θα κυλήσει ομαλά, καθώς για πρώτη φορά έχει ήδη διοριστεί ένας μεγάλος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Πιο αναλυτικά, ήδη έχουν προσληφθεί χιλιάδες αναπληρωτές, πρώτα σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και σχολεία ειδικής αγωγής (5.179 άτομα), ενώ ακολουθούν και οι προσλήψεις στη Δευτεροβάθμια.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να προηγηθούν οι προσλήψεις της Πρωτοβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται σταδιακά να προσληφθούν όλοι οι αναπληρωτές (περίπου 21.000), αφού ολοκληρωθούν πρώτα οι σχετικές διαδικασίες από το ΑΣΕΠ.

Απεργίες με το «πρώτο κουδούνι»

Παρά τις προσλήψεις, ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως τα κενά στα σχολεία είναι ακόμη χιλιάδες και πρέπει άμεσα να καλυφθούν προκειμένου να μη χαθούν και πάλι πολύτιμες ώρες διδασκαλίας για τους μαθητές.

Έτσι, οι δάσκαλοι θα υποδεχθούν τη νέα σχολική χρονιά με απεργιακή κινητοποίηση, καθώς για την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, με τις προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν προχθές φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται τα λειτουργικά κενά, σημείωσε ωστόσο ότι το μεγάλο ποσοστό κάλυψης οφείλεται στα τεχνάσματα του υπουργείου για μείωση των διδακτικών ωρών και άρα λιγότερα κενά συνολικά και λιγότερες προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα κενά καλύφθηκαν για το σχολείο Φίλη, όχι για το σχολείο που θέλουμε. Με τις ρυθμίσεις του υπουργείου η Παιδεία επιστρέφει στη δεκαετία του '80 και ακόμα πιο πίσω». 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΟΕ, με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα έχουν χαθεί 60 ώρες την εβδομάδα σε κάθε σχολείο, κάτι που συνεπάγεται 3.500 λιγότερους εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια.

Τέλος, την πρόσληψη 1.316 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πλήρους ωραρίου, των κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ08 (καλλιτεχνικών) και ΠΕ32 (θεατρολόγων) ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για την κάλυψη λειτουργικών κενών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως αναφέρει το υπουργείο, οι προσλήψεις αυτές έγιναν με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.