Ευθύνες στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά επιρρίπτει ευθέως για την πλημμύρα και την καταστροφή που σημειώθηκε, η δημοτική Αρχή Καλαμάτας με ανακοίνωσή της που έχει τίτλο «Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο δήμος είχε συντάξει και καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα, με τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να γίνουν, όχι μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου, και τονίζει πως «δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, ο δήμου Καλαμάτας αναφέρει: «Το 2013, μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου, που ήσαν μικρότερης έντασης από τις πρόσφατες, ο δήμος Καλαμάτας είχε προβεί στη σύνταξη εμπεριστατωμένου υπομνήματος, το οποίο υπεβλήθη στο υπουργείο Εσωτερικών (τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013), στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το υπόμνημα περιελάμβανε αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων, προτάσεις θεραπείας τους και εζητείτο χρηματοδότηση -μεταξύ άλλων - για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 3.450.000 ευρώ, τουλάχιστον».

Επιπλέον προσθέτει:

«Συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν αιτήματα για πραγματοποίηση των παρακάτω έργων:

1. Επαναφορά της διατομής του ποταμού 'Αρι στο αρχικό της εύρος καθώς επίσης και αφαίρεση της βλάστησης, με εκτιμώμενο κόστος 300.000 ευρώ.

2.'Αμεση αποκατάσταση πρανών ρεμάτων και καθαρισμός, με εκτιμώμενο κόστος 300.000 ευρώ.

3. Επανεξέταση λειτουργίας αντλιοστασίων ΓΟΕΒ και καθαρισμός καναλιών, πρωτευόντων και δευτερευόντων (έργο της Περιφέρειας).

4. Αντιπλημμυρική προστασία Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, με εκτιμώμενο κόστος 1.200.000 ευρώ.

5. Αποχέτευση ομβρίων εθνικού δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας, από ΤΕΙ έως κόμβο Ζαφείρη, με εκτιμώμενο κόστος 1.500.000 ευρώ.

6. Προστασία συνοικισμού Κατσαραίϊκα Τοπικής Κοινότητας Λαιΐκων, με εκτιμώμενο κόστος 150.000 ευρώ κ.λπ.

Η τεχνική έκθεση και το σύνολο του υπομνήματος είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση».