«Νεκρή φύση» θυμίζει η Θάσος μετά από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε, καίγοντας για τρία εικοσιτετράωρα όλες τις πλευρές του νησιού.

Δέκα καμένα σπίτια ,εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και πέντε τραυματισμένοι πυροσβέστες είναι απολογισμός της πύρινης λαίλαπα που σκέπασε το νησί.

 Το έργο της κατάσβεσης δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι και η τεράστια έκταση των πυρκαγιών, οι οποίες αναζωπυρώνονταν, ενώ περισσότεροι από 250 πυροσβέστες πήραν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.


Με το πρώτο φως της ημέρας τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν και πάλι ρίψεις νερού και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τής πυροσβεστικής υπηρεσίας όλα τα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ οι φωτιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο ωστόσο τονίζεται πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Ο δήμαρχος της Θάσου, Γ. Χατζηεμμανουήλ γνωστοποίησε ότι κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία του νησιού τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη (14/09).

Στο νησί μετέβη το πρωί της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας με κυβερνητικό κλιμάκιο για να δει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές που υπέστη το νησί και ακυρώνοντας την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κεφαλονιά. Ο πρωθυπουργός είχε επιτόπου ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς καθώς και για την επιχείρηση κατάσβεσης, ενώ πραγματοποίησε πτήση με Σινούκ πάνω από τις καμμένες εκτάσεις.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο ΠΣ Ιωάννη Καρατζιά.

Έπειτα από σύσκεψη με τοπικούς φορείς, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ. Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία καταστράφηκαν από τη φωτιά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καλύψει τις ζημιές τους σε ποσοστό 80% και πως το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δανεισμό.

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του νησιού που δοκιμάζονται εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με κ. Χατζηεμμανουήλ.