Μια νέα σελίδα ανοίγεται στα εγχώρια ΜΜΜ από τις αρχές του νέου έτους και αφορά τα εισιτήρια που εφοδιάζονταν το επιβατικό κοινό μέχρι πρότινος για τις μετακινήσεις του.

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές του 2017 θα κάνουν την εμφάνιση του οι ηλεκτρονικές κάρτες, ενώ οι νέες πύλες εισόδου και εξόδου στους σταθμούς των Σταθερών Συγκοινωνιών (μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός) θα αρχίσουν να λειτουργούν από το καλοκαίρι του 2017.

Η αλλαγή αυτή σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΑΣΑ  πρόκειται να κάνει την εμφάνιση της τον Ιανουάριο του 2017 και μάλιστα η κάρτα αυτή θα είναι προσωποποιημένη και θα «γεμίζει»  με πολλούς τρόπους (με πιστωτικές κάρτες, από το διαδίκτυο, στα γκισέ κ.ά.). Το ποσό που περιέχει η κάρτα θα μειώνεται κάθε φορά που θα την περνάει ο επιβάτης μπροστά από ένα ειδικό ακυρωτικό μηχάνημα μέσα στο λεωφορείο, το τρόλεϊ και το τραμ ή από τις ειδικές πύλες εισόδου- εξόδου που θα υπάρχουν στο μετρό και τον ηλεκτρικό.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την κάρτα θα εκδοθούν και ειδικά χάρτινα εισιτήρια τα οποία θα ενσωματώνουν ένα μικρό κύκλωμα και θα λειτουργούν με αντίστοιχο τρόπο όπως η κάρτα.

Όσο για τα οφέλη που θα αναδείξει η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας στο επιβατικό κοινό είναι αρχικά η «δικαιότερη»  τιμολόγηση του κόμιστρου αφού ο επιβάτης δεν θα πληρώνει το σύνολο της διαδρομής που το μέσο εκτελεί, αλλά αντίτιμο ανάλογα με την απόσταση που θα διανύει. Επιπλέον με το νέο σύστημα κομίστρου θα υποστηρίζονται δύο τύποι ηλεκτρονικών εισιτηρίων, που θα έχουν μορφή πιστωτικών καρτών και των οποίων η επικύρωση θα γίνεται εξ αποστάσεως χωρίς ο επιβάτης να χρειάζεται να εισαγάγει την κάρτα του στο μηχάνημα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι κατλα την διάρκεια της ΔΕΘ έγινε η παρουσίαση της «έξυπνης κάρτας» με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι ο πρώτος πολίτης που έκανε χρήση της ATH.ENA CARD περνώντας από τις πύλες εισόδου – εξόδου που θα εγκατασταθούν στο μετρό της Αθήνας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας από το νέο έτος.