Για τον «αργό θάνατο» που βιώνουν επί καθημερινής βάσεως στην Ελλάδα μίλησαν οι «εγκλωβισμένοι» πρόσφυγες στο Reuters.

«Ξέρω ότι στη Συρία έχουμε πόλεμο και βόμβες κάθε ημέρα. Αλλά εκεί, ο κάθε Σύρος πεθαίνει μία φορά. Εδώ, πεθαίνουμε καθημερινά. Κάθε ημέρα είναι κακή», δήλωσε ο Αμίρ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, περιγράφοντας τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο φιλοξενίας.

 «Οι συνθήκες στο κέντρο φιλοξενίας στη Σούδα, όπως και στις άλλες δύο υποδομές του νησιού, χειροτέρευσαν το καλοκαίρι, καθώς ο πληθυσμός των προσφύγων έφτασε το τριπλάσιο της χωρητικότητας», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, κάνοντας αναφορά και στους συχνούς καβγάδες τη νύχτα.

Η Βααλά δήλωσε ότι τόσο η ίδια, όσο και τα δύο της παιδιά- 6 και 8 ετών- φοβούνται να βγουν από τη σκηνή τους όταν νυχτώνει, καθώς συχνά οι άνδρες μεθούν και τσακώνονται. Εκείνη και ο Αμίρ έφτασαν στην Ελλάδα στις 19 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Από τότε, τους έχουν πάρει δύο φορές συνέντευξη για την αίτηση ασύλου, αλλά δεν τους έχουν δώσει καμία πληροφορία για τη μοίρα τους, λένε. Η διαδικασία, μπορεί να πάρει εβδομάδες. «Περιμένουμε», λέει η Βααλά. «Αλλά δεν ξέρω για τι περιμένουμε», συμπληρώνει..

«Οι συνθήκες είναι απαράδεκτες για ανθρώπους, ιδιαίτερα για πρόσφυγες που είναι ευάλωτοι και έχουν πληγές από τον πόλεμο», δηλώνει στο Reuters ο Γιώργος Κοσμόπουλος, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Την ίδια στιγμή, με σχεδόν 57.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας είναι ακατάλληλες για ανθρώπους.

Ένας 26χρονος Σύριος φοιτητής ο Μοχάμαντ Αλ- Χάσεμ ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα στις 30 Μαρτίου, περνά τις μέρες του γράφοντας γράμματα στην οικογένειά του.

«Σ 'αγαπώ μαμά. Ελπίζω να σας δω στο μέλλον. Θέλω να μείνω στην Ευρώπη. Είμαι κουρασμένος από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Πάντα πόλεμος» γράφει σε ένα από αυτά. 

«Δεν θέλω να κρατήσω ένα όπλο και να σκοτώσω κάποιον», είπε. «Θέλω μόνο να σπουδάσω, να εργαστώ, να έχω μια νέα ζωή, για να έχω ένα νέο ξεκίνημα, να πάω στη Γερμανία για να βρω την ειρήνη, να αφήσω αυτό το χάος» λέει ο ίδιος.

Ο Νταούντ, ένας 45χρονος από τη Συρία που διαμένει τους τελευταίους 5 μήνες στη Χίο περιγράφει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο νησί, κάνοντας λόγο για ατέλειωτες νύχτες, με ανθρώπους που τσακώνονται, βγάζουν μαχαίρια και κλέβουν: «Κάθε ημέρα υπάρχει μία μάχη», λέει. Μετά από τρεις συνεντεύξεις, ακόμη δεν έχει μάθει τι θα απογίνει ο ίδιος και η σύζυγός του. Οταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί, αν τον στείλουν πίσω στην Τουρκία, απάντησε χωρίς δισταγμό. «Θα πάω στη Συρία και θα πεθάνω στη Συρία».