Σάλος έχει προκληθεί στην κοινή γνώμη μετά την κοινοποίηση εγγράφου, το οποίο θέλει τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτ. Σχολείου Ωραιοκάστρου να προβαίνει σε... κατάληψη του σχολικού κτιρίου, αν φοιτήσουν στο σχολείο προσφυγόπουλα.

Πρόκειται για αντίδραση σε απόφαση της κυβέρνησης, η οποία κοινοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες και ορίζει να χρησιμοποιούνται τα σχολικά κτίρια όμορων περιοχών των hot spots για τις διδακτικές ανάγκες περίπου 22.000 χιλιάδων παιδιών μεταναστών και προσφύγων από τις 2 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το έγγραφο, μετά από γενική συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, ο σύλλογος Γονέων του εν λόγω σχολείου αποφάσισε τη ''μη ένταξη - τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στο χώρο του σχολείου''. 

Και καταλήγει το έγγραφο:

Σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε στην κατάληψη του κτιρίου.

Το newpost επικοινώνησε με τον διευθυντή του σχολείου κ. Κωνσταντίνο Γκαβανάσιο, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου, το οποίο, όπως είπε ''κοινοποιήθηκε στο σχολείο μας σήμερα το πρωί''. 

Όπως είπε ο διευθυντής ''σήμερα θα το κοινοποιήσουμε και εμείς από την σειρά μας στον Δήμο και το υπουργείο, ενώ θα το συζητήσουμε και με τους συναδέλφους για να δούμε πως θα κινηθούμε''. 

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων της περιοχής Αθανάσιος Τσολακίδης, διευθυντής του Γυμνασίου Δρυμού, παραδέχεται ότι έχει στην διάθεσή του το έγγραφο, ωστόσο, δεν έχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το πότε και αν θα λάβει χώρα αυτή η ενέργεια, καθώς δεν γνωρίζει πότε θα αρχίσει να υλοποιείται η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Όπως τόνισε στο newpost:

Πρόκειται για μια μεμονωμένη κίνηση ενός συλλόγου γονέων της περιοχής. Εμείς από την πλευρά μας, θέλουμε την μόρφωση όλων των παιδιών, απ' όπου και αν προέρχονται. Αυτός είναι ο στόχος. 

Προσθέτει, ωστόσο, ο κ. Τσολακίδης '' ότι ο κάθε γονέας έχει κάποιες σκέψεις για το πως θα γίνεται η διαδικασία μάθησης του παιδιού του''. 

Προσπαθήσαμε, τέλος, να επικοινωνήσουμε και με τον πρόεδρο του εν λόγω Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής, κ. Νικόλαο Κορίτση, ωστόσο από το σχολείο αρνήθηκαν να δώσουν το τηλέφωνο επικαλούμενοι ''προσωπικά δεδομένα''. 

Δήμαρχος Ωραιοκάστρου: Δεν θα εφαρμόσουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας 

Την ίδια στιγμή και ο Δήμαρχος του Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης υπογραμμίζει ότι δεν θα εφαρμόσει την απόφαση του υπουργείου κυρίως για λόγους που έχουν να κάνει με την δημόσια υγεία, λόγω των κρουσμάτων ελονοσίας και ηπατίτιδας που έχουν εκδηλωθεί τους τελευταίους μήνες στα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβότση:

Είναι γεγονός ότι κάποιοι σύλλογοι Γονέων της περιοχής έχουν στραφεί μεμονωμένα κατά αυτής της ενέργειας. 

Σας ομολογώ ότι και εμείς ως Δήμος δεν σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, αιτιολογώντας την απόφασή μας με ειδικό έγγραφο από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν έχουμε πάρει κάποια απάντηση.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος, η εν λόγω απόφαση του υπαγορεύεται από λόγους υγείας, καθώς τα σχολεία αυτά βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας, όπου υπάρχουν κρούσματα ελονοσίας και ηπατίτιδας. 

Τονίζει, δε, ότι αν το υπουργείο πιέσει να εφαρμοστεί η απόφαση ''θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις''.