Το ''βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών'' θα απονείμει την Πέμπτη ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στον Κένεθ Ροθ, μια διεθνή προσωπικότητα, που έχει συνδυάσει την προσωπική διαδρομή του με την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Το βραβείο που θεσμοθετείται από τον δήμο Αθηναίων και θα απονέμεται κάθε χρόνο την 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας, θα απονεμηθεί σε ειδική τελετή στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, αμέσως μετά την κεντρική εκδήλωση του 4ου Athens Democracy Forum, που πραγματοποιείται το απόγευμα στη Στοά του Αττάλου.

Το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών, φιλοτεχνήθηκε και κατασκευάστηκε από τη διεθνούς φήμης πολυβραβευμένη σχεδιάστρια, κυρία Έλενα Βότση, η οποία το παρουσίασε στο δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μετάλλιο δύο όψεων, το οποίο στη μία πλευρά σηματοδοτεί τη δύναμη του «Δήμου», του πλήθους των πολιτών, όπου ενωμένοι έχουν τη δύναμη για τα μεγάλα και τα σπουδαία, με τον άνθρωπο στο επί-κέντρο. Στη δεύτερη όψη, αποτυπώνεται ο χάρτης (έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στους σύγχρονους οδηγούς που οι επισκέπτες κρατούν στα χέρια τους) εστιάζοντας όμως στην Αρχαία Αγορά, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία.

Με το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, ο δήμος Αθηναίων τιμά άτομα ή οργανισμούς με διεθνές κύρος και αναγνώριση, που το έργο, η δουλειά αλλά και η ηθική τους ακεραιότητα, προασπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποιος είναι ο Κένεθ Ροθ

O κ. Kenneth Roth, υπηρετεί ως εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Human Rights Watch, εργάστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών, των μεταναστών και των ομοφυλοφίλων, καθώς και για την απονομή δικαιοσύνης σε θύματα εγκλημάτων πολέμου και κακοποίησης.

Ο κ. Roth ανέδειξε ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, το trafficking, η στρατολόγηση παιδιών - στρατιωτών και η εξάπλωση του AIDS. Πρωτοστάτησε στην ανάγκη δημιουργίας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.