Υπέρ της υποδοχής προσφύγων σε ενοικιαζόμενα σπίτια και όχι σε hot spot, προκειμένου να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, τάχθηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, την ώρα που κάποιοι άλλοι υποκινούν σε αυτοδικία κατά προσφύγων στο Ωραιόκαστρο και απειλούν με καταλήψεις.

Αν και η όλη συζήτηση για τη φιλοξενία στην Κρήτη συνολικά 2.000 προσφύγων, που ανακοινώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, έχει συναντήσει και πολλές αντιδράσεις ειδικά από επιχειρηματίες, ο δήμαρχος Ρεθύμνου  σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος αριθμός θεωρείται διαχειρίσιμος για το μέγεθος του νησιού.

«Θεωρούμε ότι ο αριθμός των 2.000 προσφύγων για ένα ολόκληρο νησί σαν το δικό μας είναι ένα ζήτημα διαχειρίσιμο, αν όλοι δείξουμε υπευθυνότητα και αντιληφθούμε ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι ένα σταυροδρόμι που σμίγουν, τόσο ο ανθρωπισμός, όσο και η προβολή ή η δυσφήμιση του νησιού μας», αναφέρει, σε δήλωσή του.

Δεν είναι κανείς περιούσιος τόπος, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος επιμένει πως αν γίνουν όλα σωστά και οργανωμένα δεν θα δημιουργηθεί κανένα ζήτημα, δεδομένου ότι σεβαστός αριθμός ξένων υπηκόων, νομίμων ή παρανόμων, που ζουν στο Ρέθυμνο, δεν προκαλούν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα.

Ο κ. Μαρινάκης, αλλά και ο δήμος Ρεθύμνου, κάνουν λόγο για τις συνέπειες της αδιαφορίας μας, της σύγχυσης ή της αποχής μας από τη διαχείριση αυτού του κρίσιμου ζητήματος, που « … θα επιτρέψει σε ακραίες φωνές να τοποθετούνται για λογαριασμό μας και να αναλαμβάνουν την ευθύνη των κοινωνιών και τον προσανατολισμό τους σε εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας. Πέραν των τραγικών επιπτώσεων που θα έχει αυτή η στάση στη ζωή και την καθημερινότητα τη δική μας, αλλά και των προσφύγων, αναπότρεπτη θα είναι και η δυσφήμιση που θα εισπράξει το νησί μας από αυτή την υπόθεση… Επιμένουμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβάλλουμε στην επώαση του "αυγού του φιδιού" που, υπό διάφορες εκδοχές και ονομασίες, προσπαθεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κοινωνίες της Κρήτης».

Στην επίσημη θέση του δήμου, η οποία κατατέθηκε και στη συνεδρίαση της ΠΕΔ σημειώνεται ότι το αρμόδιο υπουργείο και ο υπουργός Γ. Μουζάλας, «φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη σκοπιμότητα της ενοικίασης διαμερισμάτων και προσχωρεί κατ' αρχήν στην άποψή μας».

«Χρειάζεται να εμπιστευθούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να της δώσουν και τους πόρους και τον τρόπο να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, με όρους πραγματικής φιλοξενίας και αξιοπρέπειας. Εάν η κατανομή των ανθρώπων αυτών γίνει σύμφωνα και με τις δικές τους επιθυμίες και τις δικές τους ικανότητες και δεξιότητες, αν, δηλαδή, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι φιλοξενηθούν στην ενδοχώρα κι εκείνοι, οι οποίοι γνωρίζουν άλλες τέχνες, στις πόλεις, οι κάτοικοι, ιδίως της ενδοχώρας, θα εκλάβουν την παρουσία προσφύγων ως μία τονωτική ένεση και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων, αλλά και σε οικονομικό, αφού κάποιοι άνθρωποι που τώρα έχουν κλειστά σπίτια θα εξασφαλίσουν ένα εισόδημα… Είναι η ώρα της ευθύνης, λοιπόν, και για το υπουργείο και για τις τοπικές μας κοινωνίες», υπογραμμίζεται.