Μαθήματα ξενοφοβίας παρέδωσαν στο Ωραιόκαστρο δήμαρχος και σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων τριών δημοτικών σχολείων προκειμένου να μην πάνε στα σχολεία της περιοχής τα προσφυγόπουλα που έχουν εγκλωβιστεί με τις οικογένειές τους στη χώρα, μετά το κλείσιμο των συνόρων. Το θέμα όπως ήταν επόμενο πήρε μεγάλες διαστάσεις, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από κόμματα και οργανώσεις ενώ υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση με τον δήμαρχο τώρα να προσπαθεί να τα μαζέψει.

Πως όμως φτάσαμε εκεί; Μέρες προτού δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή – ντροπή από τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτ. Σχολείου Ωραιοκάστρου που απειλεί με κατάληψη του σχολικού κτιρίου αν φοιτήσουν εκεί προσφυγόπουλα και πάρει δημοσιότητα το θέμα, είχε προηγηθεί κήρυγμα μίσους από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Αστέριο Γαβότση.

Σε βίντεο με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου που έχει τραβηχτεί σε συγκέντρωση με κατοίκους ο κ. Γαβότσης παρουσιάζεται να υποκινεί τους κατοίκους να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.

Μάλιστα απευθυνόμενος στους πολίτες λέει πως πρόκειται για έναν ιδιωτικό χώρο, χωρίς να αναφέρει τι είδους χώρος είναι αυτός και διευκρινίζει πως ως διοίκηση, ως δημοτική αρχή δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρέμβουν. Και τότε ακούγεται να λέει ο δήμαρχος χαρακτηριστικά:

Μπορείτε να παρέμβετε εσείς ως πολίτες.

Στο μεταξύ στη Διαύγεια έχει ήδη δημοσιευτεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία υιοθετεί την τελική πρόταση του δημάρχου, και φέρει ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου.

Η πρόταση λοιπόν του δημάρχου, ο οποίος είναι γιατρός στο επάγγελμα, ήταν η δημιουργία σχολείων προσφύγων εκτός των σχολείων και του Δήμου Ωραιοκάστρου, επικαλούμενος λόγους δημόσιας υγείας, καθώς χαρακτήρισε «υγειονομική βόμβα» τα κέντρα φιλοξενίας.

Επιπλέον στην απόφαση που έχει αναρτηθεί αναφέρεται ακόμη ότι ο δήμαρχος «πρότεινε σε περίπτωση που δε θα εισακουστεί η πρότασή του να προχωρήσουμε σε ομαδικές κινητοποιήσεις».

Το θέμα όμως πήρε διαστάσεις μόλις χθες όταν κυκλοφόρησε η ανακοίνωση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου.

 

«Σας ομολογώ ότι και εμείς ως Δήμος δεν σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, αιτιολογώντας την απόφασή μας με ειδικό έγγραφο από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν έχουμε πάρει κάποια απάντηση», δήλωσε χθες ο δήμαρχος. Σήμερα πάντως απέδωσε σε «παρανόηση» το πώς ερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε είχαν αντίθετο νόημα απ' αυτό που τους αποδίδεται.

«Εγώ δεν έχω λάδι, είδατε κανένα μπουκάλι με λάδι να ρίχνω στη φωτιά» δήλωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου στον ANT1 και πρόσθεσε ότι «κάποιος πολίτης εκεί λέει "δηλαδή να ανοίξουμε κεφάλια" και εγώ είπα "Μπράβο. Αυτό είπα εγώ; Εσύ το είπες"».

Για το θέμα παρενέβη σήμερα η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης η οποία παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας.