Προσπάθεια να… απαγορεύσει τα κινητά στα σχολεία και τους μαθητές εντός σχολικών ωρών κάνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Πρόκειται όπως αναφέρει το Έθνος, για οδηγία που εστάλη έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στις σχολικές μονάδες και που τονίζεται ότι οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Επίσης δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου.

Προσωπικά δεδομένα

Στόχος του υπουργείου Παιδείας πάντα ήταν να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων αλλά και να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών. Τελικά όμως ποτέ δεν κατάφερε να «εξαφανίσει» τα κινητά από τα σχολεία, αφού δεν είχε και τη στήριξη των γονιών, οι οποίοι επιμένουν ότι νιώθουν ασφάλεια όταν μπορούν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους κάθε στιγμή και ως εκ τούτου στην πράξη δεν συνδράμουν στην προσπάθεια της πολιτείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην οδηγία τονίζεται επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (Η/Υ, tablets, laptops, διαδραστικούς πίνακες κ.λπ.) δύνανται να χρησιμοποιήσουν και τον δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο Παιδείας προσπαθώντας να προλάβει κάθε «παρατράγουδο» επισημαίνει ότι «θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων.

Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, στο μέτρο που από αυτές δύναται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (π.χ. αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνο όταν οι κηδεμόνες των μαθητών έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους».

Προβλήματα

Όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί, τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, ενώ έχουν παρατηρηθεί και τραγικά γεγονότα που αφορούν στην προσωπική ζωή των μαθητών και κυρίως των κοριτσιών.

Πιστεύουν δε ότι ούτε και οι ίδιοι πρέπει να παίρνουν τα κινητά μέσα στο σχολείο θυμίζοντας την περίπτωση συναδέλφου τους στη Β. Ελλάδα, ο οποίος το 2012 κατέγραφε με το κινητό του τις κινήσεις των μαθητριών στις σχολικές αίθουσες.

Βέβαια σύμφωνα με τα ισχύοντα και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν κατά την ώρα της διδασκαλίας να έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τα κινητά τους τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη συσκευή που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου. Παράλειψη του ανωτέρω καθήκοντος αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα.