current views are: 8

18 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση15:03

Αρχίζει τη Δευτέρα η δίκη για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ

Η δίκη για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αρχίζει αύριο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. 

Δημοσίευση 15:03’

Η δίκη για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αρχίζει αύριο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. 

Η δίκη για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αρχίζει αύριο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η δίκη αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010 οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών να λογοδοτήσουν για βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που θα καθίσουν στο εδώλιο για την υπόθεση , πλην του κ. Φιλιππίδη είναι στελέχη του ΤΤ την επίμαχη περίοδο, όπως η Αναστασία Σακελαρίου που ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και επιχειρηματίες, όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και Δημήτρης Μπακατσέλος.

Σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέα Εφετών Μαρίας ΣουκαράΚατσικάρδη προς το Συμβούλιο Εφετών, η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από την υπόθεση ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, «με τη συνολική ανεπάρκεια των προβλέψεων να ξεπερνά τα 88 εκατομμύρια ευρώ». Στην περίπου 1.000 σελίδων πρόταση της, η Εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία επεσήμανε ότι: «Στην κατηγορία των “Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων“, υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».

Στη δίκη αύριο δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα ακυρότητας της κλήτευσης, από την πλευρά κατηγορούμενου επιχειρηματία, σερβικής καταγωγής, λόγω μη μετάφρασης του βουλεύματος στην μητρική του γλώσσα.


σχετικα αρθρα