Ήταν 17 Φεβρουαρίου του 2015, όταν με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης και της υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής, έκλεινε το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Τότε γινόταν λόγος από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για «απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης», τώρα προφανώς οι... συνθήκες άλλαξαν και ο Νίκος Τόσκας ανοίγει εκ νέου την Αμυγδαλέζα, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το newpost.gr.
 
Στις 13 Αυγούστου με αποκλειστικό ρεπορτάζ, το newpost.gr σημείωνε, ότι «πρόθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής είναι να δημιουργηθεί στους χώρους της Αμυγδαλέζας, χώρος «οικειοθελούς κράτησης» λίγων ημερών για όσους από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Η δομή θα λειτουργεί σε συνεργασία με το διεθνές γραφείο μετανάστευσης και ουσιαστικά θα είναι ένα εθελοντικό κέντρο κράτησης όσων προσφύγων και μεταναστών επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα μας. 

Αυτό λοιπόν και θα γίνει και μάλιστα παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα, συνοδεία του Γ.Γ, Τζανέτου Φιλιππάκου θα... εγκαινιάσουν την νέα δομή στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης.

Η ενέργεια αυτή όσο και αν δεν θέλουν να το αποδεχτούν δημοσίως στην κυβέρνηση είναι μια ακόμη προσπάθεια αποσυμφόρησης της χώρας από τους 60.000 και πλέον παράτυπους μετανάστες. Ιδιαίτερα μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη, η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως τρόπους να αλλάξει η εικόνα του μεταναστευτικού, καθώς όπως όλα δείχνουν οι εξελίξεις θα βρεθεί και πάλι ένα βήμα πίσω από αυτές.