Άγρια επεισόδια σημειώθηκαν χθες στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να καεί το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού και χιλιάδες πρόσφυγες να μένουν χωρίς στέγη.

Την πυρκαγιά προκάλεσαν ομάδες μεταναστών που εξεγέρθηκαν, όταν σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες έμαθαν ότι δεν θα τους δοθεί πολιτικό άσυλο και θα απελαθούν.

Έτσι ξέσπασαν ταραχές μέσα στο Κέντρο Κράτησης με τις φλόγες να καταπίνουν ότι έβρισκαν μπροστά τους. 

Τα τελευταία γεγονότα στη Λέσβο, σύμφωνα με το lesvosnews.gr, ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης στο μεταναστευτικό.

Έτσι αποφασίστηκε να σταλούν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, για την ενίσχυση της Αστυνομικής δύναμης.

Για όσους γνωρίζουν το τι συμβαίνει εκεί, τα τελευταία γεγονότα δεν αποτελούν έκπληξη. «Δείχνει απλά τι συμβαίνει όταν αφήνεις τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόσο άθλιες συνθήκες», σχολίασε στην Deutsche Welle ο Γιώργος Κοσμόπουλος, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας. «Ήταν μία αναμενόμενη καταστροφή», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ήταν hot spot την Τρίτη, μετά από τη φωτιά και δηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής- έως και 60% σύμφωνα με κάποιες αναφορές- καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Οι συνθήκες στο hot spot, σύμφωνα με τον ίδιο, χειροτέρευαν σταθερά από τον περασμένο Μάρτιο. Ο κόσμος διαμαρτύρονταν για την κακή ποιότητα του φαγητού. Κάποιοι αρρώστησαν, ενώ ξεπεράστηκαν και οι «αντοχές» στη χωρητικότητα της υποδομής.

«Πάντα υπάρχει φόβος όταν μιλάς με τους ανθρώπους. Οπως και η έλλειψη σαφήνειας για το τι συμβαίνει», λέει ο κ. Κοσμόπουλος, που στέλνει και ένα μήνυμα στους ηγέτες, που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ. «Σταματήστε να κοιτάζετε προς την άλλη μεριά. Σταματήστε να κρύβετε το κεφάλι σας στην άμμο, δείτε την πραγματικότητα».