current views are: 6

21 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση07:11

ΙΚΑ – Θα καταφύγει στον «κουμπαρά» του ασφαλιστικού συστήματος για να δώσει συντάξεις

Τα αποθεματικά από τον κουμπαρά του ασφαλιστικού συστήματος, τον γνωστό ΑΚΑΓΕ, προκειμένου, να διασφαλίσει τις συντάξεις του ΙΚΑ μέχρι την λήξη του έτους. 

Δημοσίευση 07:11’

Τα αποθεματικά από τον κουμπαρά του ασφαλιστικού συστήματος, τον γνωστό ΑΚΑΓΕ, προκειμένου, να διασφαλίσει τις συντάξεις του ΙΚΑ μέχρι την λήξη του έτους. 

Τα αποθεματικά από τον κουμπαρά του ασφαλιστικού συστήματος, τον γνωστό ΑΚΑΓΕ, θα χρησιμοποιήσει το ΙΚΑ προκειμένου, να διασφαλίσει τις συντάξεις μέχρι την λήξη του έτους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ”Καθημερινής”, η διοίκηση του ΙΚΑ θα ”δανειστεί” τα αποθεματικά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών – γνωστού και ως ΑΚΑΓΕ- θα καταφύγει η διοίκηση του ΙΚΑ, για να πληρώσει συντάξεις μέχρι τη λήξη του έτους αλλά και προκειμένου να καλύψει το ταμειακό έλλειμμα που φέτος εκτιμάται ότι θα αγγίξει περίπου τα 2,1 δισ. ευρώ. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διοίκηση του ΙΚΑ θα ζητήσει επίσης πρόσθετη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα καθυστερήσει την καταβολή εισφορών που εισπράττει για λογαριασμό τρίτων, ενώ πιθανότατα να καταφύγει και στην καθυστέρηση της απονομής συντάξεων και παρά το γεγονός ότι ήδη 140.000 συνταξιούχοι βρίσκονται σε αναμονή έως τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του ΙΚΑ το επτάμηνο του έτους σημείωσαν μικρή αύξηση 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο Ταμείο (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ), το 2016 θα λήξει με τις χειρότερες, για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, προϋποθέσεις για το Ταμείο, που από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα «στεγάσει» ως ΕΦΚΑ, κατόπιν της ενοποίησης-εξπρές, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η ΠΟΣΕ ΙΚΑ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τα έσοδα του ΙΚΑ και του ΕΦΚΑ και ζητεί έστω και την ύστατη στιγμή, πριν από τη λειτουργία του ενιαίου υπερταμείου να δημοσιοποιηθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ και των Ταμείων που θα συγχωνευτούν και να ληφθούν, επιτέλους, μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

 


σχετικα αρθρα