Σε περίοδο σταδιακής μείωσης μπαίνει η απασχόληση, διακόπτοντας τους ιδιαίτερα αυξημένους ρυθμούς των τελευταίων έξι μηνών.

Το θετικό ισοζύγιο απασχόλησης "γύρισε" ελαφρά τον Αύγουστο, καθώς τον περασμένο μήνα οι απολύσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις κατά 16.121.

Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2016 οι προσλήψεις έφθασαν τις 148.595, ενώ οι απολύσεις έφτασαν τις 164.723, σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας.

Η μικρή μείωση που σημειώθηκε τον Αύγουστο, αναμένεται να συνεχιστεί και σε μεγαλύτερα επίπεδα μέχρι και το τέλος του χρόνου, καθώς ήδη βρισκόμαστε και στο τέλος της τουριστικής περιόδου και μπαίνουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους που παραδοσιακά η απασχόληση μειώνεται.

Ωστόσο το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα παραμένει θετικό από την αρχή του χρόνου σημειώνοντας μάλιστα την υψηλότερη επίδοση από το 2001 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.413.978 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις - απολύσεις έφτασαν τις 1.176.161. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του έτους 2016 διαμορφώνεται στις 237.817 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η απασχόληση θα κλείσει με θετικό πρόσημο το 2016, δηλαδή οι προσλήψεις θα είναι περισσότερες από τις απολύσεις, ωστόσο όπως σημειώνεται από παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ο στόχος είναι το ισοζύγιο της απασχόλησης στα τέλη του Δεκεμβρίου να προσεγγίζει ή να φθάσει λίγο πάνω από τις 100.000 (νέες) θέσεις εργασίας.

Με βάση και τις ροές απασχόλησης αυτό φαίνεται απόλυτα εφικτό αυτή τη στιγμή, ενώ αν συνεχιστεί η - αργή αλλά σταθερή - αναστροφή του κλίματος στην οικονομία, οι νέες θέσεις εργασίας ίσως καταγράψουν και ρεκόρ το '16 μετά από πολλά χρόνια.