current views are: 7

21 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:18

Ξανάνοιξε η Αμυγδαλέζα για τους πρόσφυγες εν μέσω αντιδράσεων (Εκτενές φωτορεπορτάζ)

Παραδόθηκε σήμερα, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, ο νέος χώρος στην Αμυγδαλέζα για την προσωρινή φιλοξενία οικογενειών προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους.

Δημοσίευση 11:18’

Παραδόθηκε σήμερα, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, ο νέος χώρος στην Αμυγδαλέζα για την προσωρινή φιλοξενία οικογενειών προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους.

Παραδόθηκε σήμερα, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, ο νέος χώρος στην Αμυγδαλέζα για την προσωρινή φιλοξενία οικογενειών προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους. Υπενθυμίζεται ότι την πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δημιουργήσει νέο χώρο  «οικειοθελούς κράτησης» λίγων ημερών για πρόσφυγες και μετανάστες στην Αμυγδαλέζα είχε αποκαλύψει το newpost.gr στις 13 Αυγούστου.

Ο νέος χώρος εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτο Φιλιππάκο, οι οποίοι επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις.

«Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες σε κάθε τόπο», δηλωσε ο κ. Τόσκας και πρόσθεσε ότι ο νέος χώρος φτιάχτηκε σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) «όσο γίνεται πιο ανθρώπινος, ώστε να φιλοξενεί για περιορισμένες μέρες αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αποφάσισαν να γυρίσουν στη χώρα τους». 

«Ο χώρος είναι ο δρόμος της μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη, εφόσον γίνουν αποδεκτοί από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι ο δρόμος της επιστροφής στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, είναι ο δρόμος της εθελούσιας επιστροφής στη χώρα του», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο συγκεκριμένος χώρος θα λειτουργεί ως κλειστή δομή και κέντρο κράτησης, με την παραμονή των προσφύγων – μεταναστών δεν θα ξεπερνά τις 10 μέρες περίπου.

Πιο αναλυτικά, όσοι από τους πρόσφυγες με οικογένειες και μικρά παιδιά επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, μέσω των διεθνών οργανισμών μετανάστευσης, θα πρέπει να κάνουν άρση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει στα νησιά (γι’ αυτό και περνούν σε κατάσταση κράτησης) και στην συνέχεια θα μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα, όπου θα φιλοξενούνται μέχρι να εκδοθούν τα διαβατήρια τους από τις πρεσβείες. Στη συνέχεια, θα αναχωρούν αεροπορικώς συνοδευόμενοι για τις χώρες καταγωγής τους.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, στον χώρο φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα υπάρχει ιατρείο, οδοντιατρείο, αποθήκη τροφίμων και ρούχων, παιδική χαρά και δωρεάν ασύρματο Internet.

Καρακώστα: Θα φροντίσουμε να είναι καλύτερα στην Αμυγδαλέζα

«Τα πράγματα έχουν ιστορική μνήμη, πρέπει να καταλάβουμε και τις συνθήκες», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Γιώργο Παπαχρήστο, η κυρία Καρακώστα τόνισε:

Οταν αναλάβαμε το 2015 δεν υπήρχε η μεγάλη ροή προσφύγων.Εκεί στεγάζονταν γυναίκες. Ανοίξαμε την Αμυγδαλέζα για γυναίκες και παιδιά. Σήμερα έχουμε μια νέα πραγματικότητα. Μας έχουν μείνει 60.000 πρόσφυγες. 

«Θα φροντίσουμε να είναι καλύτερα στην Αμυγδαλέζα. Δεν θα έπρεπε να ανοίξουμε ούτε Αμυγδαλέζα, ούτε κέντρα στα νησιά. Αλλά αφού ήρθαν έτσι τα πράγματα, και δεν εφαρμόζονται επαρκώς οι συμφωνίες με την Τουρκία και καθυστερούν  και οι διαδικασίες ασύλου, έγινε αυτό», πρόσθεσε και κατέληξε:

Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πρόχειρα την κατάσταση μέχρι να δούμε τι θα γίνει.

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Πυρά» προς την κυβέρνηση εξαπέλυσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου χώρου στην Αμυγδαλέζα.

Ο Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την αντίδρασή του μέσω Twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά:

Ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ έγραψε χαρακτηριστικά:

Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί ! Μόνο ντροπή.

Από την πλευρά της, η Εύη Χριστοφιλοπούλου σε μήνυμά της στο Twitter έγραψε:

Ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σημείωσε μιλώντας στη Βουλή:


σχετικα αρθρα