Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει αποβεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου από τους χιλιάδες υποψήφιους στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Οι ιδιαιτερότητες φέτος είναι πολλές, αλλά κυριότερες είναι η ηλεκτρονική για πρώτη φορά υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου και τα νέα μέτρα που ισχύουν για τις ειδικές κατηγορίες που δικαιούνταν μετεγγραφή (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, με αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη κ.ά.).

Φέτος για πρώτη φορά το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται ηλεκτρονικά και επειδή η διαδικασία είναι καινούρια οι περισσότεροι υποψήφιοι προτίμησαν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών. Όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρκετοί καθηγητές, η διαδικασία είναι "ένα βήμα προόδου", καθώς ο υποψήφιος μπορεί να το συμπληρώσει από το σπίτι του, έχει τη δυνατότητα να φτιάξει πολλά "πρόχειρα" μηχανογραφικά πριν καταλήξει στο οριστικό, αν γίνουν ορισμένα λάθη το σύστημα έχει τη δυνατότητα να τα διορθώσει κλπ.

Πολλοί υποψήφιοι αλλά και οι καθηγητές τους, που τους βοηθούν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να παρατείνει πέραν της 28ης Ιουνίου τη λήξη της ημερομηνίας κατάθεσης των μηχανογραφικών, ωστόσο μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα.

Οι υποψήφιοι επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν βασικά στοιχεία που επηρεάζουν τις επιλογές τους, όπως είναι ο αριθμός εισακτέων στις σχολές αστυνομίας και εμπορικού ναυτικού, ενώ μόλις προχθές ανακοινώθηκε ο αριθμός θέσεων στις στρατιωτικές σχολές που είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.

Συγχρόνως δεν έχουν εκδοθεί τα βαθμολογικά στοιχεία στις ξένες γλώσσες, όπου ορισμένοι διορθωτές κάνουν αποχή, διαμαρτυρόμενοι για τον περιορισμό των επιλογών όσον αφορά στη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας.

Οι καθηγητές σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που δίδεται τόσο μικρό χρονικό διάστημα στους υποψήφιους να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους, και γι αυτό θεωρούν απαραίτητη την παράταση.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό, επιλέγοντας σχολές με βάση τις επιθυμίες τους και όχι κάνοντας υπολογισμούς σε σχέση με τις περσινές βάσεις, καθώς έτσι κινδυνεύουν να βρεθούν να σπουδάζουν σε μια σχολή που δεν θα τους ενδιαφέρει.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα φέτος ίσως το αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες.

Όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά αυτά στην πλειοψηφία τους δεν έχουν συνειδητοποιήσει το νέο σύστημα με το οποίο ουσιαστικά καταργούνται οι μετεγγραφές. Πολλές ευεργετικές διατάξεις που υπήρχαν στο παρελθόν και τους έδιναν το "εισιτήριο" ακόμη και για σχολές με πολύ πιο υψηλή βάση από τα μόρια που είχαν συγκεντρώσει καταργήθηκαν και έτσι οι περισσότεροι θα σπουδάσουν εκεί όπου θα επιτύχουν.

Είναι γνωστό, πάντως, ότι ήταν απαίτηση των ίδιων των ΑΕΙ να περιοριστούν οι μετεγγραφές, που αλλοίωναν το φοιτητικό και σπουδαστικό δυναμικό τους. Επίσης υπήρχαν υπόνοιες για εκμετάλλευση του δικαιώματος μετεγγραφών, καθώς ξαφνικά σε μία χώρα που πλήττεται από την υπογεννητικότητα, βρισκόμασταν μπροστά σε πλήθος παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, που έφευγαν κυρίως από τα περιφερειακά πανεπιστήμια ή ΤΕΙ για τα κεντρικά, τα οποία δεν είχαν πλέον δυνατότητες να δεχθούν επιπλέον φοιτητές η σπουδαστές.

Τα «ψιλά γράμματα» του μηχανογραφικού

Επειδή η επιλογή σπουδών και κατ΄ επέκταση η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μία από τις πρώτες σημαντικότερες ενέργειες στη ζωή ενός ανθρώπου, έχει σημασία να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τις δυνατότητες, τις παραλείψεις και με δυο λόγια τα "ψιλά γράμματα" του μηχανογραφικού δελτίου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε σ΄ έναν ειδικό επιστήμονα, τον Στρ. Στρατηγάκη, που είναι μαθηματικός και ερευνητής, ζητώντας του να διευκρινίσει τις "λεπτομέρειες" και τις "υποσημειώσεις" του μηχανογραφικού.

Ο καθηγητής εξηγεί: "Οι ειδικές περιπτώσεις είναι τρεις: οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και τα κοινωνικά κριτήρια". Στα κοινωνικά κριτήρια εντάσσονται οι υποπεριπτώσεις: υποψήφιος με αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει σε άλλη πόλη, ορφανοί ή μονογονεϊκές οικογένειες, υποψήφιοι με γονείς ή αδέλφια με αναπηρία και τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας.

Σε κάθε μία από τις τρεις βασικές κατηγορίες έχει δοθεί ξεχωριστός αριθμός εισακτέων. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε σε κάθε τμήμα 4 διαφορετικές βάσεις. Μία για τη γενική κατηγορία και τρεις βάσεις μία για κάθε ειδική κατηγορία. Οι υποψήφιοι που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες συμμετέχουν στην επιλογή για τις επιπλέον θέσεις μόνο για τη διοικητική περιφέρεια του τόπου διαμονής τους εκτός αν υπάρχει αδελφός ή αδελφή που σπουδάζει σε άλλη πόλη, οπότε επιλέγουν μία περιφέρεια ή την περιφέρεια του τόπου διαμονής ή την περιφέρεια του τόπου σπουδών του αδελφού.

Σε κάθε μία ειδική κατηγορία υπάρχουν εξαιρέσεις - τα ψιλά γράμματα - που έχουν σκοπό να περιορίσουν τον αριθμό των εντασσομένων στην κατηγορία γιατί οι θέσεις είναι ελάχιστες.

Στους πολύτεκνους δεν πρέπει να έχει συμπληρώσει το μεγαλύτερο παιδί το 23ο έτος της ηλικίας ή το 25ο αν σπουδάζει και να είναι όλα άγαμα. Στους τρίτεκνους δεν πρέπει να έχει συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας του.

Στην περίπτωση αδελφού ή αδελφής που σπουδάζει σε άλλη πόλη υπάρχουν 3 περιορισμοί: να έχει εισαχθεί με το σύστημα των πανελληνίων, να μην έχει συμπληρώσει το 26ο έτος και να μην φοιτά στο προβλεπόμενο τελευταίο έτος σπουδών.

Υπάρχει η υποχρέωση να δηλώσουν οι υποψήφιοι μόνο μία διοικητική περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιοι για τις επιπλέον θέσεις των ειδικών κατηγοριών, αλλά μόνο για τις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ, που αυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε παιδί επιπλέον των δύο. Αυτό είναι άραγε ισονομία για όλους τους πολίτες της χώρας; Κάποιοι για να ενταχθούν στην ειδική κατηγορία πρέπει να έχουν χαμηλό εισόδημα και κάποιοι για να ενταχθούν στην ίδια κατηγορία δεν χρειάζεται.

Τις οδηγίες με τις περιπτώσεις των ειδικών κατηγοριών και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να βρουν οι υποψήφιοι στην ιστοσελίδα υποβολής του μηχανογραφικού http://exams.minedu.gov.gr στο κουμπί οδηγίες χρήσης. Τα δικαιολογητικά πρέπει να έχουν ημερομηνία προγενέστερη της ημερομηνίας της οριστικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου.

Τα δικαιολογητικά κατατίθενται στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας και σε περίπτωση που δεν είναι σωστά,η ποινή είναι πολύ βαριά: ο φοιτητής διαγράφεται από τη σχολή και αποκλείεται από το σύστημα εισαγωγής για δύο χρόνια. Προσοχή λοιπόν γιατί οι ποινές είναι πολύ αυστηρές σε όσους από λάθος ή εσκεμμένα δηλώσουν λάθος στοιχεία.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζει καθόλου το υπουργείο Παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας στις οικογένειες που έχουν δίδυμα και στις οικογένειες που έχουν δύο παιδιά που δίνουν ταυτόχρονα εξετάσεις. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αυτές τις περιπτώσεις, γιατί παλιά, που ίσχυαν οι μετεγγραφές, μόλις εισάγονταν σε μία σχολή έκαναν αίτηση για μετεγγραφή. Τώρα που καταργήθηκαν οι μετεγγραφές βρίσκονται στον αέρα, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι’ αυτούς.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS