«Τι κρύβει η κυβέρνηση σχετικά με τους αριθμούς των προσφύγων;», διερωτάται η εφημερίδα Bild σε άρθρο της.

Όπως αναφέρει, επικαλούμενη επίσημα στοιχεία, 60.000 πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα, με περίπου 8.150 από αυτούς να είναι άγνωστο το πού είναι ή αν είναι ακόμα στην Ελλάδα. «Αυτός ο αριθμός των ''χαμένων'' προσφύγων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος», όπως αποκαλύπτει η Bild, η οποία επικαλούμενοι κυβερνητικούς κύκλους πάνω από 10.000 πρόσφυγες “αγνοούνται”».

Η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στο μητρώο και τη γνώση σχετικά με την θέση των προσφύγων, οπότε η άγνοια για το που βρίσκονται ορισμένοι από αυτούς δημιουργεί κενά, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες πληροφορίες, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η Bild σημειώνει πως είναι πιθανό οι «αγνοούμενοι» πρόσφυγες να έφυγαν μόνοι τους από τα κέντρα φιλοξενίας. Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι άνθρωποι που διέφυγαν από καταστάσεις που απειλούσαν τη ζωή τους, είναι δυνατόν να τους σταματήσουν οι φράχτες ή τα σύνορα της Ευρώπης.

Και πάλι, όμως, η γερμανική εφημερίδα διερωτάται «γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει ως επίσημη εκδοχή ένα μικρότερο αριθμό;», παραθέτοντας δύο λόγους:

  • Θα μπορούσε να κρατήσει τεχνητό αριθμό προσφύγων, ώστε αν η συνθήκη με την Τουρκία σπάσει, θα υπήρχαν διαθέσιμες εγκαταστάσεις για νέο κύμα.
  • Άλλος λόγους θα μπορούσε να είναι πως απλά η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχθεί πως δεν έχει υπό έλεγχο την καταγραφή και την παρακολούθηση διαμονής των προσφύγων.