Εκ νέου μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους αναμένεται να δουν πάνω από 250.000 ασφαλισμένοι τον Νοέμβριο και αυτό, λόγω αναδρομικών κρατήσεων που θα τους επιβληθούν, προκειμένου να εξοικονομηθούν 170 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ''Ελεύθερου Τύπου'', η καινούρια μείωση θα αγγίξει μέχρι τα 50 ευρώ το μήνα και είναι η πιθανότερη λύση που προκρίνεται από το ΥΠΟΙΚ αντί της ακόμα μεγαλύτερης περικοπής που θα εξαφάνιζε τις συντάξεις, αν εφαρμοζόταν η αρχική ρύθμιση.

Όπως αναφέρει το άρθρο, η εν λόγω διάταξη θα βρίσκεται στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που έμειναν σε εκκρεμότητα από την αξιολόγηση της τρόικας τον περασμένο Ιούνιο και θα προβλέπει ότι το όριο των αναδρομικών περικοπών θα φτάνει στα 50 ευρώ και δεν θα περιορίζεται σε ένα πλαφόν μείωσης 10%, όπως αρχικά είχε προτείνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Σημειώνεται ότι οι κρατήσεις θα ξεκινήσουν από τον Νοέμβριο και θα διαρκέσουν μέχρι οι συνταξιούχοι να ''αποπληρώσουν'' μέσω αυτών τις αναδρομικές μειώσεις που ισχύουν από τον Ιούνιο. 

Τι θα εξοικονομήσει το ΥΠΟΙΚ

Οι συγκεκριμένες μειώσεις θα πρέπει να αποφέρουν περί τα 170 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2016, αλλά με τον ορισμό πλαφόν 50 ευρώ, η εξοικονόμηση που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα δεν θα επιτευχθεί ως το τέλος του έτους, αλλά θα «περάσει» και μέσα στο 2017. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο νόμος 4387 προβλέπει ότι οι αναδρομικές μειώσεις θα κρατούνταν από τρία μηνιάτικα, του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Αν ισχύσει αυτό, οι επικουρικές που ήταν 250 ευρώ και μειώθηκαν στα 120 ευρώ (περικοπή της τάξης των 130 ευρώ) θα έφταναν να μηδενιστούν καθώς το ύψος των αναδρομικών περικοπών θα ξεπερνούσε το ποσό της επικουρικής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συνταξιούχος θα είχε για τους μήνες Ιούνιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο αναδρομική μείωση 390 ευρώ που θα έπρεπε να παρακρατηθούν ισόποσα από τις επικουρικές Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Δηλαδή θα έπρεπε να γίνει αναδρομική μείωση 130 ευρώ σε μηνιαία επικουρική σύνταξη των 120 ευρώ!

Με το πλαφόν των 50 ευρώ η μείωση θα είναι μικρότερη, όπως μικρότερη -όχι όμως και μηδενική- θα είναι και η επικουρική για όσους μήνες χρειάζονται μέχρι να κλείσει η διαφορά. Για παράδειγμα, η συνολική αναδρομική περικοπή των 390 ευρώ θα μοιραστεί σε δόσεις των 50 ευρώ για τους επόμενους 7,5 μήνες και στο διάστημα αυτό ο συνταξιούχος θα παίρνει 70 ευρώ αντί 120 ευρώ.

Αν μια επικουρική μειώθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 100 ευρώ (από τα 240 στα 140 ευρώ), θα έχει αναδρομική περικοπή 300 ευρώ για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο που θα παρακρατηθούν με δόσεις των 50 ευρώ σε 6 μήνες. Στο διάστημα αυτό η σύνταξη που θα καταβάλλεται θα είναι 90 ευρώ.