Διεθνής Αμνηστία: Αποθήκη ψυχών η Ελλάδα, οι μετεγκαταστάσεις προχωρούν με ρυθμό «χελώνας»

Διεθνής Αμνηστία: Αποθήκη ψυχών η Ελλάδα, οι μετεγκαταστάσεις προχωρούν με ρυθμό «χελώνας»

Έως και 18 χρόνια θα απαιτηθούν ώστε οι χώρες μέλη της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα και άλλες χώρες, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που παρουσιάστηκε κατά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΜΚΟ καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες και να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, στη χώρα μας ζουν περί τους 60.000 πρόσφυγες, σε «άθλιες συνθήκες», και αντιμετωπίζουν «τεράστια ταλαιπωρία». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιώργος Κοσμόπουλος, «η τελευταία μας έρευνα δείχνει πως στα δύο χρόνια της προσφυγικής κρίσης οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο ζούνε σε άθλιες συνθήκες και αντιμετωπίζουν το μέλλον με ανησυχία και φόβο», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις κινήσεις της ΕΕ:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μπλοκ κρατών 500 εκατ. κατοίκων αδυνατεί να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε έναν σχετικά μικρό αριθμό ανθρώπων.

Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με την έκθεση η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής ούτε έναν πρόσφυγα. Το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Κροατία, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Γερμανία έχουν προχωρήσει στην μετεγκατάσταση λιγότερου από το 5% αυτών που υποσχέθηκαν να βοηθήσουν.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία υπάρχουν περί τα 1.480 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Παράλληλα καταγγέλλει ότι πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, άγχος και κατάθλιψη.

Επικρίσεις διατυπώνονται για την Ελληνική αστυνομία, που όπως επισημαίνεται στην έκθεση, επεμβαίνει σπάνια ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προσφύγων, την ώρα που πολλοί αιτούντες άσυλο αναφέρουν πως αποθαρρύνονται από το να καταγγείλουν περιστατικά βίας. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο