Πολιτικές και άλλες διαστάσεις προσλαμβάνει η περίεργη συμμαχία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ που εκδηλώθηκε χθες στο Δ.Σ του ΙΚΑ με αποτέλεσμα να "μπλοκαριστεί" (οριακή ψηφοφορία με 9 έναντι 7 ψήφων) η δανειοδότηση του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Ταμείου με 200 εκ.ευρώ από το λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ.

Στελέχη του Ταμείου σημείωναν μετά από αυτή την εξέλιξη πως δεν δημιουργείται πρόβλημα για την καταβολή των συντάξεων καθώς τα έσοδα του ΙΚΑ για το οκτάμηνο του 2016 έχουν αυξηθεί κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015. 

Λόγω, μάλιστα, της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του, το Ίδρυμα ανακοίνωσε πως δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016. 

Από το χθεσινό πάντως "μπλόκο" ίσως προκύψει πρόβλημα με την αποπληρωμή των οφειλών του ΙΚΑ προς άλλους φορείς, όπως ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ κλπ. προς τους οποίους το Ταμείο χρωστάει αρκετά εκατομμύρια ευρώ. 

Έτσι μετά την απόρριψη της εισήγησης για χρηματοδότηση από τον ΑΚΑΓΕ θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι κάλυψης των οφειλών. 

Σημειώνεται πως το έλλειμμα του Ταμείου των μισθωτών, για το οποίο ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι οφειλές προς άλλα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, είχε προυπολογιστεί στα 2,05 δισ ευρώ αλλά έχει αναθεωρηθεί λόγω της καλής πορείας των εσόδων στο 1,9 δισ. ευρώ περίπου.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΙΚΑ σημειώνει σχετικά με το αίτημα επιχορήγησης από το Λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, ότι τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον ανωτέρω Ειδικό Λογαριασμό. Τονίζεται δε, ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από το Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος.

Το δάνειο του ΟΑΕΕ

Όσον αφορά στο αίτημα του ΟΑΕΕ για δάνειο, επίσης από το ΑΚΑΓΕ, ύψους 150 εκ. ευρώ ακόμα δεν έχει υποβληθεί, αλλά έχει ληφθεί σε επίπεδο ταμείου.
Σύμφωνα με την απόφαση ο ΟΑΕΕ ζητεί να λάβει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του για το τρίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου. Όπως αναφέρουν στελέχη του Ταμείου ο «δανεισμός» από το ΑΚΑΓΕ είναι μια συνήθης πρακτική ιδιαίτερα τον μήνα Σεπτέμβριο που παραδοσιακά τα έσοδα του Ταμείου μειώνονται. «Ο ΟΑΕΕ παίρνει τα χρήματα και τα επιστρέφει τους επόμενους μήνες» εξηγούν.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα με τις συντάξεις και αναφέρουν ότι το ποσό των 280 εκατ. ευρώ που χρειάζεται για τη συνταξιοδοτική δαπάνη είναι εξασφαλισμένο.