Ο πρώτος κολυμβητικός αγώνας μετά από 123 χρόνια πραγματοποιήθηκε στον Ισθμό της Κορίνθου έπειτα από την ολοκλήρωση των έργων στη διώρυγα. 

Διοργανωτής ήταν η «SWIM ACROSS CORINTH CANAL» και η συμμετοχή ήταν ανοιχτή για το κοινό και σε ηλικίες από 13 έως και 80 ετών. Μετείχαν 375 άτομα και τερμάτισαν όλοι, σε έναν αγώνα που ολοκληρώθηκε σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες, διανύοντας 6,346 χιλιόμετρα του στενού θαλασσινού διαδρόμου.


Ο τερματισμός ήταν μέσα στο νερό, με ειδικά διαμορφωμένη αψίδα μέτρησης χρόνου. Υπήρχαν 14 ηλικιακές κατηγορίες και στους 14 νικητές κάθε κατηγορίας απονεμήθηκαν συλλεκτικά ξύλινα κύπελλα με αρίθμηση. 

Η Διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου αποτέλεσε έργο τομή για την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς ένωσε τον Κορινθιακό κόλπο με τον Σαρωνικό κι έτσι έδωσε τη δυνατότητα στα καράβια να αποφύγουν τον δαπανηρό και χρονοβόρο περίπλου της Πελοποννήσου για να φτάσουν στον Πειραιά ή για να κινηθούν μεταξύ Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1880 και ολοκληρώθηκαν το 1893 και ήταν αποτέλεσμα της τότε αναπτυξιακής πολιτικής του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη. 

Το πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6μ. (στο βυθό στενεύει έως τα 21μ.) και το βάθος φτάνει στα 7,5 και 8 μέτρα. Τα θαλάσσια ρεύματα, που αλλάζουν κάθε έξι ώρες, εκ των πραγμάτων καθόρισαν την ώρα εκκίνησης του αγώνα ώστε να διευκοληνθούν οι κολυμβητές, ενώ λειτούργησε κι ένας σταθμός ανεφοδιασμού-υδροδοσίας.