Καλά είναι τα πρώτα νέα από την "Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων" που εξετάζει το πλαίσιο των εργασιακών και αναμένεται να παρουσιάσει το σχετικό πόρισμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αν και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ανατροπής των συσχετισμών, στο τελικο στάδιο των διαπραγματεύσεων, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, οι συσχετισμοι στην Επιτροπή καταγράφονται σχετικά ευνοϊκοί, υπέρ των ελληνικών θέσεων. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, απόλυτα θετική - ομοφωνία αναφέρουν σχετικά πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων -  είναι η τοποθέτηση της επιτροπής όσον αφορά τη (μη) επαναφορά του λοκ άουτ και τη διατήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τις απεργίες. Με άλλα λόγια απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επανέλθει το "λοκ άουτ", ενώ μάλλον δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή όσον αφορά την προκήρυξη απεργιών.

Επίσης ομόφωνη είναι η θέση της Επιτροπής στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να μην αυξηθούν τα ποσοστά των ομαδικών απολύσεων. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει στις διαπραγματεύσεις είναι το θέμα της έγκρισης ή όχι των ομαδικών απολύσεων, θέμα που αναμένετεται να ξεκαθαρίσει πλήρως όταν καταλήξει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ταυτόχρονα, κατά πλειοψηφία θετικές, δηλαδή οι συσχετισμοί κλείνουν υπέρ των ελληνικών θέσεων, είναι οι θέσεις της Επιτροπής, για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα μέχρι στιγμής φαίνετια αρκετά κοντά το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, όπως και η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι που έχει υποστηριχθεί απ'όλες τις πλευρές, τόσο δηλαδή από τους εκπροσώπους των Συνδικάτων, όσο και από τις εργοδοτικές οργανώσεις (αν και ο ΣΕΒ προσπάθησε ...φιλότιμα να αποστασιοποιηθεί). Το θέμα βέβαια είναι αν μαζί με τις Συλλογικές Συμβάσεις επιστρέψουν και οι προηγούμενες προβλέψεις, δηλαδή τόσο η επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων όσο και η επικράτηση της ευνοϊκότερης σύμβασης.

Ειδικότερα για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, φαίνεται ότι επικρατεί το σενάριο σύμφωνα με το οποίο, οι κοινωνικοί εταίροι θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν, μέσω της ΕΓΣΣΕ, όμως θα υπάρχει και μια επιτροπή που θα λειτουργεί συμβουλευτικά, ενδεχομένως θα θέτει τη βάση της διαπραγμάτευσης, με μια γνωμοδότηση που θα λαμβάνει υπόψη της τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.