Καταδικαστική για Ολυμπιακό Βόλου, Καβάλα και Ηλιούπολη μοιάζει να είναι η φερόμενη ως πρωταγωνιστική δράση των Αχιλλέα Μπέου, Μάκη Ψωμιάδη και Γιώργου Τσακογιάννη αντίστοιχα, στο σκάνδαλο με τα στημένα ματς. Μπέος: «Ρουφιάνοι Πατέρας και Κούγιας». Νέα σύλληψη. Σε 10 μέρες το πόρισμα. Σύμφωνα μάλιστα με τη Sportday, οι δύο σύλλογοι της Σούπερ Λίγκας, αλλά και αυτός της Football League δεν μπορούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό μίας κατηγορίας έκαστος.

Βέβαια οι περιπτώσεις των τριών αυτών συλλόγων διαφέρουν από αυτές των υπόλοιπων ΠΑΕ, άνθρωποι των οποίων εμπλέκονται στο σκάνδαλο “Koriopolis”, βάσει της εισαγγελικής έρευνας. Κίνδυνος, έστω και αρκετά περιορισμένος, υπάρχει και για αυτές. Τα άρθρα 21 και 26 του ΚΑΠ είναι αυτά που προβλέπουν υποβιβασμό, με το πρώτο να αναφέρεται σε παραβάσεις που έχουν σχέση με δωροδοκία και Το δεύτερο σε δυσφήμιση του αθλήματος. Ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το μεν άρθρο 21 προβλέπει παραγραφή των αδικημάτων μετά τα 3 έτη, ενώ το 26 μετά από έναν μήνα. Ωστόσο, το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης περιγράφεται ως διαρκές και είναι το πιθανότερο να χρησιμοποιηθεί για τρεις ΠΑΕ που κινδυνεύουν το άρθρο 26 τελικώς.

Σε 10 μέρες το πόρισμα

Άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες στο θέμα των στημένων αγώνων όπως δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας, Μανώλης Αντωνακάκης, οριοθετώντας εντός 10ημέρου την έκδοση τόσο του πορίσματος, όσο και των απαγγελθέντων κατηγοριών.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μανώλης Αντωνακάκης στην ΕΡΤ3:

Για την εξέλιξη των διαδικασιών: «Περιμένουμε μέρα με τη μέρα να μας υποβληθούν τα στοιχεία για να επέμβουμε από την πλευρά των πειθαρχικών παραπτωμάτων που έχουν τελεστεί. Εμείς θα ασχοληθούμε με το μέρος εκείνο που αφορά καθαρά το ποδόσφαιρο και τους ανθρώπους του από την πλευρά των ομάδων, της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας. Θα δουλεύουμε 20 ώρες την ημέρα μαζί με τον συνάδελφό μου, Ανδρέα Φάκο, με στόχο σε δέκα ημέρες να έχουμε βγάλει το πόρισμα και να απαγγείλουμε κατηγορίες».

Για τα αδικήματα που προκύπτουν και το ενδεχόμενο παραγραφής: «Τα πειθαρχικά παραπτώματα που εξετάζουμε είναι αυτό της δωροδοκίας, όπως αναφέρει το άρθρο 21, παράγραφος Α του πειθαρχικού κώδικα και αυτό του στοιχηματισμού. Όσοι εμπλέκονται, αναμφισβήτητα διαπράττουν και δυσφήμιση του ποδοσφαίρου.

Η δυσφήμιση παραγράφεται ένα μήνα μετά την τέλεση. Όμως για δωροδοκία και στοιχηματισμό είναι τριετής η παραγραφή. Θα επέμβουμε σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Παπανδρέου. Υπάρχει καθυστέρηση στις αποφάσεις. Από εμάς το ταχύτερο δυνατό θα ασκηθούν διώξεις. Έχει δίκιο το κοινό που ανησυχεί και απαιτεί αποφάσεις εδώ και τώρα».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να "φρενάρει" χρονικά την εξέλιξη της υπόθεσης η ποινική δικαιοσύνη τόνισε: «Εμείς κάνουμε την δουλειά μας και η ποινική δικαιοσύνη την δική της. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Τα ποινικά αδικήματα παραγράφονται μετά από 10-15 χρόνια».

Στα «χέρια» της UEFA το πόρισμα

Η συμμετοχή του Ολυμπιακού Βόλου στα προκριματικά των ομίλων του Europa League ενδιαφέρει άμεσα την UEFA, η οποία έχει ζητήσει το εισαγγελικό πόρισμα και σύμφωνα με την Sportday, βρίσκεται ήδη στα γραφεία της, στη Νιόν της Ελβετίας. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα αποφασίσει αν οι Θεσσαλοί θα αγωνιστούν στις 14 Ιουλίου με το νικητή του ζευγαριού Ραντ-Τρε Πένε, στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού γύρου του Europa League. Η UEFA είναι πιθανό να αποκλείσει την ελληνική ομάδα και η θέση της είτε να αναπληρωθεί από άλλη ομάδα της Σούπερ Λίγκας, είτε να θεωρηθεί ως αποκλεισμός.

Η συμμετοχή επίσης του Ολυμπιακού στο Champions League, από τη στιγμή που το όνομά του αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, ενδεχομένως να οδηγήσει την UEFA στην εξέτασή της.

Νέα σύλληψη

Στη σύλληψη ενός εκ των πέντε από τους οποίους καταζητούνταν, αφού είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, προχώρησαν οι Αρχές. Ο Βασίλης Γεωρτσιάκος συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στην Καρδίτσα και κατηγορείται για συμμετοχή στο σκάνδαλο.

Ο Γεωρτσιάκος, ο οποίος συνελήφθη βάση του εντάλματος σύλληψης που έχει εκδώσει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου για το κύκλωμα των στημένων αγώνων, πήρε προθεσμία για την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Γεωρτσιάκος διατηρούσε παράνομο γραφείο στοιχημάτων στη Θεσσαλία και ήταν στενός συνεργάτης του, επίσης συλληφθέντα πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ και του Πιερικού, Δημήτρη Ζαβαντία.

Tέλος, αναζητούνται πλέον οι Μάκης Ψωμιάδης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Νικολόπουλος και Γιάννης Παπακώστας.

Μπέος: «Ρουφιάνοι Πατέρας και Κούγιας»

Παράλληλα, το πρωί του Σαββάτου, επίθεση κατά των Νικόλα Πατέρα και Αλέξη Κούγια εξαπέλυσε μέσω συνέντευξής του ο Αχιλλέας Μπέος, χαρακτηρίζοντάς τους καταδότες και ρουφιάνους και κάνοντας λόγο για σκευωρία εις βάρος του. Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου ζήτησε μεταξύ άλλων από τους οπαδούς να προστατέψουν την ομάδα, ενώ ξεκαθάρισε ότι ούτε δωροδοκεί, ούτε χρηματίζει, ούτε απειλεί, ούτε εκβιάζει.

δηλώσεις Μπέου:

«Είναι δύσκολες οι καταστάσεις και θέλω να πω πέντε πράγματα για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια. Θέλω να πω πως περνάω ένα δράμα. Θα το χειριστώ και θα το διαχειριστώ εγώ προσωπικά. Δεν θέλω ο κόσμος του Βόλου, τους παρακαλώ, να μην δώσουν καμία έκταση και να κάνουν συλλαλητήρια. Τους ευχαριστώ και δεν χρειάζονται ακρότητες.

Επειδή υπάρχουν κακόβουλοι που ψάχνουν σε στιγμές δύσκολες να εκμεταλλευτούν λέω το εξής: Ούτε δωροδοκώ, ούτε χρηματίζω, ούτε απειλώ ούτε εκβιάζω. Είναι μια σκευωρία, που δημιουργήθηκε από ανθρώπους, που στην Κατοχή ήταν καταδότες που φορούσαν κουκούλες.

Έτσι έχει γίνει και με τον κ. Νίκο Πατέρα, που έχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία μετά την προσωπική ρήξη που είχα μαζί του. Δυστυχώς ήπια 5 ή 15 καφέδες μαζί του και λυπάμαι που έκατσα. Ένας άλλος καταδότης είναι ο Αλέξης Κούγιας. Μπορεί να έχουν γίνει και κάποια λάθη, όπως έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο. Όχι όμως να το πληρώσουν κι αθώοι.

Και δεν μιλάω για το άτομό μου. Ελπίζω η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της. Με τον κ. Νίκο Αλέφαντο έχω να μιλήσω για τουλάχιστον 8 χρόνια. Με πήρε τηλέφωνο ο άνθρωπος για το χαμό του πατέρα μου. Παρουσιάζουν μια συνομιλία με τον κ. Αλέφαντο που δεν έχει γίνει ποτέ. Όχι ότι προκύπτει τίποτα. Αλλά θέλω να δείξω πόσο αξιόπιστο είναι αυτό το οικοδόμημα. Τώρα συναντώ ανθρώπους που δεν τους γνωρίζω καθόλου.

Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο. Θα πω ένα πράγμα. Έχετε υποχρέωση, οι Βολιώτες, να υπερασπιστείτε τον Ολυμπιακό Βόλου. Που πληρώνει κάθε μήνα πάνω από 150.000, με ένα ποδόσφαιρο ποιότητας που χαίρεται ο κόσμος. Τον Αχιλλέα τον Μπέο δεν θέλω να τον προστατεύσει ο κόσμος. Είμαι σίγουρος ότι οι δικαστές δεν θα επηρεαστούν από τις πιέσεις. Είναι δυνατόν να προφυλακίζονται άνθρωποι γιατί είναι ύποπτοι φυγής; Έχω πέντε παιδιά.

Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα. Αν γίνει στρατιωτικός νόμος, ότι θέλεις κάνεις. Τα ποινικά δικαστήρια δεν αποφασίζουν για την τύχη μιας ομάδας. Αν διαπιστώσουν ότι ο Ολυμπιακός Βόλου εμπλέκεται είτε με απειλή, είτε με εκβιασμό να τον ρίξουν. Αν δεν το δείξουν πως θα το κάνουν;

Ζητάω ο κόσμος να γίνει πιο δυνατός, όπως εγώ. Σήμερα εγώ δίνω το φάκελο ως θεματοφύλακα, στον αγνό κόσμο του Βόλου και όχι σε αυτούς που έβγαλαν την χολή τους. Θα είμαι αυτός που σε συνέντευξη  Τύπου θα αποδείξω ότι είναι μια σκευωρία από τον καταδότη, ρουφιάνο, Νικόλα Πατέρα και Αλέξη Κούγια.

Στα "στημένα" υπάρχει ένα παιχνίδι ΠΑΣ Γιάννινα – Καστοριά. Που είναι ο Κούγιας; Δεν φέρνουν τον κ. Πατέρα που συνομιλεί στις κασέτες. Αυτά θα τα υποστεί ο Αχιλλέας ο Μπέος. Χρειάζομαι να είμαι δυνατός. Συσπειρωθείτε για την ομάδα που σας έκανε περήφανους. Που έχει γίνει από δουλειά από τους ανθρώπους του ΔΣ και δεν είναι από κλεψιά».Πηγή: sport-fm.gr/sport24.gr/in.gr