Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς για τρίτη ημέρα οι έρευνες στην Κω, για τον εντοπισμό των οστών του μικρού Μπεν, ο οποίος εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 1991 σε ηλικία μόλις 21 μηνών. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές είναι πολλά, ωστόσο αυτό που μπορεί να δώσει τέλος στο μυστήριο και τον πόνο της οικογένειας ίσως να είναι ένα κομμάτι υφάσματος, που παραπέμπει στα ρούχα που φορούσε ο μικρός όταν χάθηκε.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των ερευνών στο χωράφι, όπου γίνονται ανασκαφές, εντοπίστηκαν πολλά οστά και ένα κομμάτι ανοιχτόχρωμου υφάσματος. Όπως αποδείχθηκε, τα οστά ανήκαν σε ζώα, ενώ το ύφασμα θα μπει στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, προκειμένου να δουν αν ανήκει στον Μπεν Νίνταμ. Υπενθυμίζεται πως ο μικρός την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε ανοιχτόχρωμο πουκάμισο με γαλαζοπράσινες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες στρέφονται και στον εντοπισμό κάποιου κουμπιού από το πουκάμισο που φορούσε ο Μπεν καθώς και κουμπωμάτων από τα σανδάλια του, ώστε να εξεταστούν για αποτυπώματα ή άλλα στοιχεία.

Σύμφωνα με τη Mirror, ο επικεφαλής των ερευνών Τζον Κάζινς δήλωσε ότι «φωτογραφίες των ευρημάτων στάλθηκαν στη Βρετανία για να εξεταστούν. Είναι κομμάτια υφάσματος».

Όπως μεταδίδει η Mirror, έχουν βρεθεί κι άλλα κομμάτια υφάσματος, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι σχεδόν 15Χ15 εκατοστά. Το ενδεχόμενο όμως να βρουν ίχνη DNA στα κομμάτια αυτά είναι σχεδόν απίθανο σύμφωνα με τον Βρετανό ντετέκτιβ.

«Πρέπει να σκάψουμε σε βάθος 30-40 εκατοστών και αυτό θα κάνει ταχύτερη τη διαδικασία», πρόσθεσε ο Κάζινς και τόνισε πως χρειάζεται χρόνος. Παράλληλα, αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του μάρτυρα που μετά από 25 χρόνια εμφανίστηκε και υποστήριξε ότι τον Μπεν σκότωσε κατά λάθος ο Κωνσταντίνος Μπάρκας που τη μοιραία μέρα έκανε εργασίες στο χωράφι όπου γίνονται οι έρευνες.

Το μόνο που θέλει, είπε ο Βρετανός ντετέκτιβ, είναι να μάθει η μητέρα του Μπεν την αλήθεια για το τι συνέβη στο παιδί της.

Τι λένε έλληνες ντετέκτιβ

Δύο Ελληνες ερευνητές της βρετανικής Αστυνομίας πρωταγωνιστούν σε αυτό τον νέο κύκλο ερευνών.

Πρόκειται για τους αστυνομικούς του Νοτίου Γιορκσάιρ, Θανάση Φούρλη, και τον Πάνο Δέδε, οι οποίοι βρίσκονται ξανά στο νησί για να δώσουν -όπως λένε- τις απαντήσεις που δικαιούται η οικογένεια του Μπεν. Κοινό τους πιστεύω είναι ότι παρότι έχουν περάσει 25 χρόνια, ο φάκελος της υπόθεσης δεν έχει κλείσει και ότι μπορεί οι νέες ανασκαφές που γίνονται τα τελευταία 24ωρα στο σημείο της εξαφάνισης να ρίξουν φως στις έρευνες.

Οι δυο τους εργάζονται μαζί με άλλους Βρετανούς ντετέκτιβ και ειδικούς επιστήμονες στην εξέταση οστών, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν πληροφορίες που έχουν λάβει από νέες μαρτυρίες. 

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ο κ. Φούρλης αναφέρει ότι το «τελευταίο 24ωρο έχουμε βρει πολλά οστά, τα οποία ανήκουν όμως σε πεθαμένα ζώα. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Το ίδιο είχε συμβεί σε ανάλογες έρευνες που είχαν γίνει το 2011. Έχουμε μαζί μας επιστήμονες που εξέτασαν τα οστά επί τόπου και διαπίστωσαν ότι δεν ανήκουν σε άνθρωπο. Η διαφορά σε σχέση με το 2011 είναι ότι οι ανασκαφές είναι πολύ πιο στοχευμένες, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών από νέους μάρτυρες. Τον Μάιο λάβαμε μια μαρτυρία ότι ο Μπεν μπορεί να καταπλακώθηκε. Κρίναμε τη μαρτυρία αυτή ως αξιόπιστη. Από κει και πέρα έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε την ανωνυμία της πηγής, καθώς αυτό είχαμε υποσχεθεί εξαρχής, όταν ζητούσαμε από τον κόσμο να μας βοηθήσει στις έρευνες».

Ο χειριστής του εκσκαφέα, σύμφωνα με πληροφορίες απεβίωσε πέρυσι, γεγονός που ενδεχομένως συνέβαλε στην απόφαση του μάρτυρα να μιλήσει στους Βρετανούς αστυνομικούς. Η ανακρίτρια της Κω εποπτεύει την επιχείρηση, ενώ η Αστυνομία δεν έχει ενεργή συμμετοχή και περιορίζεται στη φύλαξη του χώρου.