Επίθεση με φυλλάδια και αφίσες εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος κατά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη με αφορμή το νομοσχέδιο που επιχειρεί να καταργήσει το παραδοσιακό περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών.

Τα φυλλάδια μοιράστηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, με τον Μητροπολίτη να ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα την απομάκρυνση του υπουργού «εξαιτίας «της αδολεσχίας και της προσβολής των θεσµών και των Ελλήνων».

Στο επίμαχο φυλλάδιο ο Μητροπολίτης χαρακτηρίζει τον κ. Φίλη «ταλαίπωρο άνθρωπο, ελλειµµατικής εκπαίδευσης, άνευ παιδείας και εµπαθή σε κάθε ιερό και όσιο», κάλεσε δε τον Πρωθυπουργό να απομακρύνει τον υπουργό πριν «τα πράγµατα εκτραχυνθούν εξαιτίας της αδολεσχίας και της προσβολής των θεσµών και των Ελλήνων», ’όπως τονίζει.

Η ενέργεια του Μητροπολίτη δεν έμεινε ασχολίαστη από τον υπουργό Παιδείας κατά την διάρκεια της σημερινής συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για την Παιδεία, με τον Νίκο φίλη να δηλώνει χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής:

«Με αποκαλεί φίδι και έχει ένα γνωμικό - δεν ξέρω που το βρήκε- που λέει ότι "όλοι οι χοντροί είναι βλάκες"» σημείωσε ο κ. Φίλης δείχνοντας την εικόνα.

«Τόσο απλά, τόσο χριστιανικά, τόσο προσβλητικά όχι για μένα αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες που έχουν το πρόβλημα να είναι υπέρβαροι και να έχουν υπνική άπνοια» συνέχισε ο κ. Φίλης και τόνισε:

«Δεν πιστεύω ότι αυτό το πράγμα με θίγει προσωπικά θίγει όμως την Εκκλησία».

Το κείμενο της επιστολής:

«Με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο και το διαδίκτυο τις ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη για την θέση της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Επειδή τα Καλάβρυτα, όπως πιθανώς να γνωρίζει ο κ. Φίλης, δοκίμασαν την ναζιστική θηριωδία κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής τον ενημερώνουμε ότι στις 13 Δεκεμβρίου 1943 ο πρώτος που οδηγήθηκε στον τόπο εκτελέσεως ήταν ο Ιερέας της Εκκλησίας των Καλαβρύτων, ενώ εκτελέστηκαν όλοι οι μοναχοί της Ιεράς μονής Μεγάλου Σπηλαίου , της Ιεράς μονής Αγίας Λαύρας καθώς και μοναχοί πολλών μονών της επαρχίας Καλαβρύτων επειδή υποστήριζαν και φιλοξενούσαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Επιπλέον, όλες οι μονές περί τα Καλάβρυτα πυρπολήθηκαν από τους ναζί, όπως και δεκάδες μονές και εκκλησίες ανά την Ελλάδα.

Ως απόγονοι Καλαβρυτινών της ηρωϊκής περιόδου της κατοχής και της εθνικής αντίστασης διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις πρωτοφανείς, επικίνδυνες και ανιστόρητες δηλώσεις του κ. Φίλη και τον καλούμε να τις ανασκευάσει άμεσα.

Υπογράφουν:

Ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως Δημήτριος Βαρβιτσιώτης

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Καλαβρυτινών Αθήνας Σωτήριος Τσενές

H Πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόφου Πάτρας κ. Κατερίνα Ασημακοπούλου

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Πειραιά Αθανάσιος Χρονόπουλος

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Καλαβρυτινών Ιατρών ‘Ο Μελάμπους’ Γεώργιος Ν Ζωγράφος

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Καλαβρυτινών Φιλιωτών "Ο Άγιος Βλάσσιος" Γεώργιος Μητρόπουλος

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καμενιανιτών Δροβολοβιτών Δεσινιωτών, Κωσταντίνος Νικολόπουλος

Ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Επιμορφωτικού Ομίλου Καλαβρύτων Επαρχίας Νικόλαος Ραζής

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Λυκούριας Σωκράτης Μούσιος

Ο Εκδότης της "ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" Πάνος Τσαπάρας

Ο Εκδότης του "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS" Νίκος Κυριαζής

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΝΙΚ. ΦΙΛΗΣ: Ο ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ!

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Αίγιον, 27 Σεπτεμβρίου 2016».