Για συνυπευθυνότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την κατάσταση της Ελλάδας στο προσφυγικό κάνει λόγο η εφημερίδα Νeues Deutschland.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα:

Την απόδειξη την έδωσε η έκθεση της ίδιας της Κομισιόν την Τετάρτη, με την οποία κατέθεσε τον απολογισμό της προ έτους αποφασισθείσας κατανομής τους ανά την Ευρώπη.

Το πόρισμα είναι μια καταστροφή, συνεχίζει η εφημερίδα:  Τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου ορίστηκε ότι 160.000 πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Οι 5.651 πράγματι έγινα δεκτοί από ορισμένες χώρες μέλη της Ε.Ε. Αυτό όμως δεν είναι σχεδόν τίποτα. Αλλο τόσο αμήχανος ακουγόταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν όταν ενθάρρυνε τα κράτη μέλη της Ε.Ε να δράσουν.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε και θετικά αποτελέσματα: O αριθμός των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει μειωθεί δραστικά. Το σύνθημα είναι: προς Θεού μην μπουν στο οχυρό Ευρώπη. Και αν κάποιος τα καταφέρει τότε τον αφήνουμε στη μοίρα του στους καταυλισμούς.

Η Ελλάδα και η Ιταλία ως μεσογειακές όμορες χώρες απλώς ατύχησαν. Από τις μονίμως διακηρυσσόμενες ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πυξίδα δράσης της Ευρώπης δεν έχουν απομείνει πολλά πράγματα στις εποχές του αχαλίνωτου εθνικισμού και του ρατσισμού, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.