Ξεμπλόκαραν οι έρευνες για την ανεύρεση οστών του μικρού Μπεν στην Κω, ύστερα από την προσωρινή τους αναστολή εξαιτίας του εντοπισμού αρχαίου νεκροταφείου στο οικόπεδο που ερευνάται.

«Οι έρευνες για τον Μπεν Νίνταμ συνεχίζονται όπως είχε σχεδιαστεί», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως η παρουσία των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σημείο δεν θα επηρεάσει τις έρευνες για το αγόρι, που εξαφανίστηκε το 1991 μυστηριωδώς.

Νωρίτερα, οι έρευνες διακόπηκαν προσωρινά με απόφαση της ανακρίτριας, καθώς ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου κατέθεσε αίτημα διακοπής του. Ωστόσο, ύστερα από συνεννόηση των δικαστικών αρχών με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες οι ειδικοί ξαναέπιασαν δουλειά.

«Αν ο χώρος στον οποίο γίνονται οι έρευνες για τον μικρό Μπεν οριστεί ως αρχαιολογικός χώρος εξαιτίας των ρωμαϊκών τάφων, ο ιδιοκτήτης της έκτασης φοβάται ότι μπορεί να καταστραφεί η αξία του ως φάρμα», έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος Martin Bagot της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail. 

Όπως σημειώνει η Telegraph, ο ιδιοκτήτης της έκτασης φοβάται ότι αν ανακαλυφθούν περισσότερα αρχαία, το οικόπεδό του θα χαρακτηριστεί ως «αρχαιολογική έκταση»

Βρέθηκαν σκελετοί - Πού εστιάζονται πλέον οι έρευνες

Πάνω σε ρωμαϊκούς τάφους ηλικίας 1.500 με 2.000 ετών έπεσαν την Πέμπτη οι ερευνητές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εντόπισαν και 4-5 σκελετούς. 

Παράλληλα, οι ειδικοί βρήκαν ίχνη αποσύνθεσης σε τέσσερα σημεία. Τα τρία σημεία έχουν αποκλειστεί, καθώς αποδείχθηκε πως τα ίχνη αποσύνθεσης ανήκαν σε σκύλο, σε νυχτερίδα και σε ανθρώπινα απόβλητα. Έτσι, οι έρευνες επικεντρώνονται στο τέταρτο σημείο, για το αν τα ίχνη αποσύνθεσης ανήκουν σε άνθρωπο.

Πάντως προς το παρόν το εργαστήριο του Αμπερντίν, στο οποίο έχουν σταλεί τα δείγματα δεν έχει εξακριβώσει αν πρόκειται για άνθρωπο ή όχι.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες εστιάζονται σε έναν βόθρο, σε ένα χωράφι με ελιές αλλά και στο σημείο όπου βρίσκεται μια συκιά, η οποία δεν είχε φυτευτεί όταν εξαφανίστηκε ο μικρός Μπεν. Το δέντρο βρίσκεται νοτιοανατολικά του εξοχικού, όπου βρισκόταν ο μικρός Μπεν.

Μάλιστα, υπάρχουν φωτογραφίες που είχαν δημοσιεύσει βρετανικές εφημερίδες τότε, δέκα ημέρες μετά την είδηση της εξαφάνισης. Το τοπίο στις φωτογραφίες είναι γυμνό, προεξέχουν μόνο κάποιοι θάμνοι. Με λίγα λόγια, η συκιά ίσως φυτεύτηκε από κάποιον αφού εξαφανίστηκε το 21 μηνών παιδί.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι το δέντρο που βρίσκεται εδώ, δεν υπήρχε όταν εξαφανίστηκε ο Μπεν. Επικεντρώνουμε εκεί τις προσπάθειές μας σήμερα ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν μας έχει ξεφύγει τίποτα», τόνισε μιλώντας στους βρετανικούς Times, ο Τζον Κάζινς.