Με...μουλάρια, άλογα και αγροτικά μηχανήματα πραγματοποιούνται, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, οι διακομιδές ασθενών σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων, τα οποία μόλις χαλάσουν ακινητοποιούνται καθώς δεν διατίθενται κονδύλια για ανταλλακτικά.
 
«Το ΕΚΑΒ στην Αττική δίνει στη κίνηση 55-60 Ασθενοφόρα πρωί – απόγευμα και 28-30την νύκτα» όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ καθώς, « Τα Ασθενοφόρα είναι σαράβαλα καθότι έχουν διανύσει το κάθε ένα 900.000 χιλιόμετρα. Στο Νομό Αττικής αντιστοιχεί 1 ασθενοφόρο ανά 100.000 κατοίκους ενώ  στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διεθνή πρότυπα) αντιστοιχεί 1 Ασθενοφόρο ανά 30.000 κατοίκους». 

Στην περιφέρεια τα πράγματα φαίνεται πως είναι ακόμη χειρότερα καθώς, το ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος:
 

  • Καλύπτει πέντε νομούς (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς). Διαθέτει 48 ασθενοφόρα τα οποία δόθηκαν στην κυκλοφορία πριν 15 - 20 έτη και έχουν διανύσει 600.00 έως 900.000 χιλιόμετρα. Δεν προμηθεύτηκαν καινούργια. Είναι στις περιοχές που ακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Είναι από τις περιοχές που πάνω από τη ζωή των πολιτών υπερίσχυσαν τα συμφέροντα.
  • Από τα 48 Ασθενοφόρα που έχει στη διάθεσή της, η Διεύθυνση ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας τα 18 ασθενοφόρα έχουν αποσυρθεί με μόνιμες βλάβες. Λιάζονται μπροστά στο κτίριο που στεγάζεται το ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας (σχετικές φωτογραφίες).
  • Σε καθημερινή βάση 5 ασθενοφόρα βρίσκονται σε συνεργία αυτοκινήτων προς επισκευή, καθ' ότι σαράβαλα. Το κονδύλι του έτους 2016 που δόθηκε για ανταλλακτικά και συντήρηση των Ασθενοφόρων είναι συνολικά 60.000€.
  • Ξοδεύτηκαν 47.000€ έως τώρα και μένουν άλλες 13.000€.
  • Σε λίγες ημέρες τελειώνουν τα χρήματα και όλα τα ασθενοφόρα θα είναι ακινητοποιημένα.
  • Εξαιτίας των ακινητοποιημένων ασθενοφόρων,50%του συνόλου, μένουν ακάλυπτοι αρκετοί τομείς. Περιοχές που δεν διαθέτουν κάλυψη από ΕΚΑΒ είναι η επαρχία Καλαβρύτων, η επαρχία Ζαχάρως και Κρεστένων, ο Δήμος Ερυμάνθου, η Ζάκυνθος, η Βορειοδυτική και Βορειοανατολική Αιτωλοακαρνανία και η Κεφαλονιά.