1.134 αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στην Ελλάδα. Από την αρχή του προγράμματος συνολικά 4.569 δικαιούχοι έχουν μετεγκατασταθεί, ανάμεσά τους 1.506 παιδιά, εκ των οποίων τα 75 ασυνόδευτα.

Η Γαλλία είναι στην πρώτη θέση των χωρών υποδοχής. Από τις  αρχές του προγράμματος έως το τέλος Σεπτεμβρίου έχει υποδεχθεί 1.762 άτομα. Ακολουθούν η Ολλανδία με 548 άτομα, η Φινλανδία με 430, η Πορτογαλία με 399 και η Ισπανία με 344 άτομα. 

Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο μετεγκαταστάθηκαν 349 άτομα στη Γαλλία, 112 στην Ισπανία, 54 στην Ολλανδία, 34 στην Πορτογαλία και 30 στη Φινλανδία.

Μετά την ένταξη στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι επωφελούμενοι ακολουθούν σειρά ιατρικών εξετάσεων από εξειδικευμένο προσωπικό του ΔΟΜ, με στόχο ένα ασφαλές ταξίδι. Μετά την ολοκλήρωση των ιατρικών εξετάσεων ακολουθούν συνεδρίες πολιτισμικού προσανατολισμού, στο πλαίσιο των οποίων παρέχονται γενικές πληροφορίες για τη χώρα προορισμού και συγκεκριμένες πληροφορίες για ζητήματα που άπτονται του άμεσου ενδιαφέροντος των επωφελούμενων, όπως η διαμονή τους, η διαδικασία αίτησης ασύλου στη χώρα που θα τους υποδεχθεί, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, καθώς και οι παροχές που θα λάβουν στο πλαίσιο της ένταξής τους στην κοινότητα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, λίγα 24ωρα πριν την αναχώρησή τους, οι επωφελούμενοι λαμβάνουν λεπτομερή ενημέρωση και οδηγίες για τα πρακτικά ζητήματα του ταξιδιού τους (άφιξη στο αεροδρόμιο, βάρος αποσκευών, επιβίβαση στο αεροπλάνο κ.α.), ενώ πραγματοποιείται και ένας σύντομος τελευταίος ιατρικός έλεγχος που θα τους επιτρέψει ή όχι να ταξιδέψουν.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.