της Μίνας Μουστάκα 

Μήνυμα για  την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης  ήταν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων  με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου τους Αρεοπαγίτη.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στην παλαιά Βουλή η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη  επισήμανε ότι  οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έχουν στρέψει τη δέουσα προσοχή της στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα επιχειρούν να την κρατά οικονομικά υποταγμένη «παραγνωρίζοντας  ότι  η οικονομική ανεξαρτησία    της δικαστικής λειτουργίας αποτελεί αναγκαίο στοιχείο του συνόλου των εγγυήσεων που είναι αναγκαίες για την αυτονομία και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών».

Η εκπρόσωπος των διοικητικών δικαστών παρουσία των εκπροσώπων της πολιτικής  ζωής του τόπου έθεσε και το αυτονόητο ζήτημα που είναι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων τονίζοντας όμως ότι:

« Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι όλο και συχνότερα, η  Δικαιοσύνη  βρίσκεται στο επίκεντρο  της πολιτικής αντιπαράθεσης   με δηλώσεις   υπουργών  και άλλων  πολιτικών  προσώπων  για  δικαστικούς λειτουργούς  και  υποθέσεις που εκκρεμούν  στη Δικαιοσύνη που προκαλούν   ερωτηματικά  στην ελληνική κοινωνία κάτω από ποιες συνθήκες και μέσα από ποιες διαδικασίες απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, εισφέροντας  έτσι  σημαντικό πλήγμα  στη δημόσια εικόνα  και αξιοπιστία της. Πολλά λέγονται, γράφονται και κυρίως υπονοούνται  για τον ρόλο  της Δικαιοσύνης, και οι πολίτες απλώς παρακολουθούν και αναρωτιούνται. Οι απαντήσεις  όμως δεν είναι μόνο δικές μας».

Στην εικόνα που έχει ο πολίτης για τη δικαιοσύνη αναφέρθηκε στη δική του τοποθέτηση ο  Α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

«Αν θα μπορούσαμε τώρα να φέρουμε έναν  πολίτη σε αυτό το  pontium και του δώσουμε το μικρόφωνο είναι πιθανό  να ακούσουμε δυσάρεστες αλήθειες για το τι πιστεύει για το κράτος δικαίου και το πόσο αποτελεσματική για την υπεράσπιση  του είναι η Δικαιοσύνη. Και αν τολμήσουμε να του ζητήσουμε να αποδείξει τη θέση του με μεγάλη ευκολία θα παραθέσει ειδήσεις, οδυνηρές, από το πρόσφατο δικαστικό και πολιτικό ρεπορτάζ. Και φοβάμαι, τότε, ότι θα πρέπει να μείνουμε σκεπτικοί απέναντι στις ευθύνες ακόμα και αν δεν μας βαρύνουν προσωπικά. Το κράτος δικαίου δεν υφίσταται χωρίς Δικαιοσύνη, χωρίς αποτελεσματική Δικαιοσύνη κράτος δικαίου λειτουργεί μόνον όταν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Όσο επώδυνες και αν είναι αυτές. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του  γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σάρλας, ζήτησε συγγνώμη για τις ελλείψεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και υποσχέθηκε στις δικαστές ότι στο υπουργείο θα εργαστούν σκληρά για να τις καλύψουν. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν προσλήψεις δικαστών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών  Βασίλης Αλεξανδρής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστές και οι δικηγόροι.

«Υπό το πρίσμα της διάκρισης των λειτουργιών, σκοπιμότητες της εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορούν να υπαγορεύουν την άσκηση της δικαστικής εξουσίας, ήτοι μιας θεμελιώδους πολιτειακής λειτουργίας.

Όπως επίσης πολιτικές σκοπιμότητες της νομοθετικής εξουσίας δεν μπορούν να ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις. Και βεβαίως δεν μπορούν να επηρεάζουν τη δικανική κρίση, αναιρώντας ουσιαστικά τον έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων ή/και συμβατότητάς τους με τις επιταγές της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στο σύγχρονο κράτος δικαίου, αποστολή αλλά και ευθύνη της δικαστικής λειτουργίας είναι η προάσπιση των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων. Είναι η παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας σε κάθε πολίτη».

Ακόμη, ο κ. Αλεξανδρής ανέφερε: 

Στη σημερινή περίπλοκη νομικο-κοινωνική πραγματικότητα, η ανεξαρτησία δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων συνέχεται με δύο επιπλέον αναγκαιότητες: Την κατάλληλη οργανωτική υποδομή και επιμόρφωση καθώς και την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Τους τελευταίους μήνες, το δικηγορικό σώμα αποτέλεσε απροσχημάτιστα κοινωνικό στόχο. Υπό τον μανδύα της φερόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, θεσπίστηκαν ρυθμίσεις δημευτικού χαρακτήρα σε βάρος του νομίμου εισοδήματός του.