Σε θέση μάχης βρίσκονται οι Διοικητικοί Δικαστές απάνεντι στο νέο μισθολόγιο που αναμένεται να θεσπιστεί δημιουργώντας για πρώτη φορά «δικαστές δύο ταχυτήτων».

Η Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνέλευσης ενημέρωσε τους συναδέλφους της ότι ο αναπληρωτης ΥΠΟΙΚ Γ.Χουλιαράκης, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζί του οι δικαστικές ενωσεις , μίλησε για εξορθολογισμό και αποσυμπίεση των ειδικών μισθολογίων. Τι σημαίνει αυτό; Πως δε θα μειωθούν οι μισθοί όσων υπηρετουν ήδη αλλά θα εφαρμοστεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά για όσους έχουν θέση ευθύνης, λές και υπάρχει δικαστής που δεν έχει ευθύνη απέναντι στη ζωή και την περιουσία των διαδίκων. Αντίθετα θα μειωθούν οι μισθοί όσων εισέρχονται στο σώμα, νέων δικαστών, δημιουργώντας δηλαδή δικαστές δυο ταχυτήτων. Αυτό έιναι ανεπίτρεπτο και δε το δεχόμαστε. Οπποιοσδήποτε μειωσεις θα βρουν απεναντι. Η οικονομική ανεξαρτησία των δικαστών είναι στοιχείο της συνολικής ανεξαρτησίας τους. Ολες οι κυβέρνησεις, πάντα, επιχειρούν να κρατούν υποτιμημένη τη δικαιοσύνη ώστε να έχουν την αισθηση ότι την ελέγχουν».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στη δική του τοποθέτηση ο ταμίας της Ενωσης Παναγιώτης Δανιάς,αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας δικαστών δυο ταχυτήτων : « Καμμία κυβέρνηση δεν το είχε επιχειρήσει μέχρι σήμερα και το γεγονός ότι αυτοί οπι κυριοι που μας κυβέρνουν το επιχειρούν δειχνει ότι είναι χειρότεροι από τους προηγούμενους. Και δεν είναι πολιτική κριση αυτή. Αυτοί οι κυριοι όταν ηταν αντιπολίτευση ειχαν συμπαρασταθεί πλήρως στα αιτήματά μας και μας έλεγαν μαλιστα γιατι η τότε κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις. ».

Ολόκληρο το ψήφισμα που εξέδωσαν οι δοικητικοί έχει ως εξής :

« Η Κυβέρνηση, σχεδιάζει περαιτέρω μείωση των αποδοχών μισθοδοτούμένων από το Δημόσιο με βάση ειδικά μισθολόγια στα οποία εντάσσει και εκείνο των δικαστικών λειτουργών , παρά τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μας με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές προηγούμενες μειώσεις που έγιναν με τον ν. 4093/2012. Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Επισημαίνει ότι Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές:

1.- Δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας να κατανέμεται πάντοτε σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι κατά κανόνα είναι συνεπείς προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ώστε η σωρευτική επιβάρυνση αυτών να είναι ιδιαίτερα μεγάλη και να είναι πλέον εμφανής η υπέρβαση των ορίων της αναλογικότητας, της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών, και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αντί της προωθήσεως διαρθρωτικών μέτρων ή της εισπράξεως των φορολογικών εσόδων από την μη εφαρμογή των οποίων ευνοούνται, κυρίως, άλλες κατηγορίες πολιτών 

2.-Οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που περιέχει δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προϋπόθεση, η οποία αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για την συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών Δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί 1.-Παραβίαση των δικαστικών αποφάσεων και περαιτέρω περικοπές στο κατά τα άρθρα 26, 87 παρ, 1 και 88 παρ.2 του Συντάγματος μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών στο οποίο έχουν ήδη προηγηθεί τέσσερις αλλεπάλληλες μειώσεις σε σημαντικό ύψος. 2- Την δημιουργία δικαστικών λειτουργών δύο ταχυτήτων. Αποφασίζει ότι η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου συνεπάγεται αυτομάτως τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να αποφασίσουμε συλλογικά για τη στάση μας. Το ΔΣ δεσμεύεται από την παρούσα απόφαση να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην πλησιέστερη μετά την ημερομηνία κατάθεσης του εν λόγω νομοσχεδίου πρόσφορη ημερομηνία».