Πρωτοφανείς εικόνες αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (5/10) έξω από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ακόμα μια διαδικασία πλειστηριασμών στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου,

Τα πνεύματα οξύνθηκαν μεταξύ των συγκεντρωμένων με τα ΜΑΤ όταν οι πρώτοι επιχείρησαν να μπουν στο δικαστικό Μέγαρο για να κατευθυνθούν προς την αίθουσα του Ειρηνιδικείου που διεξάγονταν οι πλειστηριασμοί και τους εμπόδισαν οι αστυνομικοί που ήταν παραταγμἐνοι στην είσοδο. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι βίαιες συγκρούσεις των πολιτών με τις αστυνομικές δυνάμεις, παίζοντας ξύλο και μετατρέποντας σε πεδίο μάχης τους διαδρόμους του Ειρηνοδικείου. 

Σύμφωνα με το seleo οι αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να επιδείξουν την αστυνομικἠ τους ταυτότητα προκειμένου να μπουν στο κτίριο, ωστόσο κάποιοι αντέδρασαν.

Την ίδια ώρα, άλλοι διαδηλωτές, που κατάφεραν νωρίτερα να εισέλθουν στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου -όπου επρόκειτο να διεξαχθούν οι πλειστηριασμοί- φωνάζοντας συνθήματα με αποτέλεσμα να αποτρέψουν την έναρξη της διαδικασίας, η οποία τελικώς ματαιώθηκε.

Στο μεταξύ δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα κατά των πλειστηριασμών ενώ κάποιοι πετούσαν μέχρι και μπουκάλια με νερό.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το γειτονικό ΑΤ Πλατείας Δημοκρατίας, όπου στο μεταξύ οδηγήθηκε ο προσαχθείς, αξιώνοντας να αφεθεί ελεύθερος και όπως φαίνεται είναι  αποφασισμένοι να μείνουν εκεί μέχρι να γίνει δεκτή η απαίτησή τους φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης.

Μπλόκο και στα ειρηνοδικεία Αθηνών και Περιστερίου

Με μπουνιές και σπρωξιές οι διαδηλωτές εμπόδισαν την είσοδο των νομικών στην αίθουσα που θα διεξάγονταν οι πλειστηριασμοί με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η διαδικασία και οι συμβολαιογράφοι να αποχωρήσουν.

Στο Περιστέρι ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν 3 πλειστηριασμοί- μιας πρώτης κατοικίας και δύο καταστημάτων. Έξω από το Ειρηνοδικείο είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 25 άτομα που δεν επέτρεψαν την είσοδο των συμβολαιογράφων εντός του κτιρίου και έτσι η διαδικασία αναβλήθηκε.

Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας είχαν προγραμματισθεί να βγουν στο σφυρί τρία διαμερίσματα, και τα τρία είναι πρώτες κατοικίες. Και εκεί συγκεντρώθηκε κόσμος με αποτέλεσμα η διαδικασία να αναβληθεί. 

Σημειώνεται ότι μόνο την περασμένη Τετάρτη, υπήρξαν στα Ειρηνοδικεία Αττικής δεκάδες πλειστηριασμοί και η καθημερινή ροή συνεχίζεται ακάθεκτη. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περιοχές όπου οι πλειστηριασμοί προχώρησαν δεν ήταν ακριβές, όπως επικοινωνούσε για προφανείς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας η κυβέρνηση. Μια ανάγνωση στη σχετική λίστα των πλειστηριασμών εντός Αττικής και Νήσων αποδεικνύει ότι 28 εξ αυτών αφορούσαν το Ειρηνοδικείο Αθηνών, όμως τρεις έγιναν στο «εργατικό» Λαύριο, δύο στη Νέα Ιωνία, τέσσερις στον Μαραθώνα, έξι στο Κορωπί καθώς και σε περιοχές όπως το Ιλιον, η Νίκαια, τα Μέγαρα, το Χαλάνδρι, ο Πειραιάς, οι Σπέτσες.

Σήμερα, ήταν προγραμματισμένο να βγουν στο σφυρί, μόνο από τα ειρηνοδικεία της Αττικής 25 ακίνητα. Πέντε από αυτά αποτελούν πρώτες κατοικίες. Η μία από αυτές, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας βγαίνει στο σφυρί για οφειλή περίπου 26.500 ευρώ.