current views are: 6

6 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση06:22

Handelsblatt: Πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα το «φακελάκι»

Στη διαφθορά στις χώρες της νότιας Ευρώπης αναφέρεται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. 

Δημοσίευση 06:22’

Στη διαφθορά στις χώρες της νότιας Ευρώπης αναφέρεται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. 

Στη διαφθορά στις χώρες της νότιας Ευρώπης αναφέρεται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης της ΜΚΟ Transparency International και τονίζεται ότι η διαφθορά κοστίζει ακριβά σε αυτές τις χώρες: «Έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο διεφθαρμένο είναι ένα σύστημα, τόσο μειώνονται οι επενδύσεις και οι οικονομικές επιδόσεις», γράφει η εφημερίδα.

Το άρθρο που συνυπογράφουν τρεις ανταποκριτές από κάθε χώρα δίνει και μια ερμηνεία όσον αφορά την… πηγή του κακού: «Το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μεγάλη διαφθορά στις χώρες της νότιας Ευρώπης στην οικονομία έγκειται μεταξύ άλλων σε μια παρόμοια κουλτούρα που συνδυάζει τη φιλία με την επιχειρηματικότητα αλλά και στα ελλείψεις στην ποινική δίωξη».

Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας η εφημερίδα αναφέρει: «Στην Ελλάδα το φακελάκι είναι πολύ διαδεδομένο – χοντροί φάκελοι με χαρτονομίσματα που δίνονται σε δημόσια νοσοκομεία για να αλλάξει η σειρά προτεραιότητας των ασθενών που περιμένουν να εγχειριστούν ή στις εφορίες για να μην εξετάσει τόσο σχολαστικά ο υπάλληλος τη φορολογική δήλωση. Τα φακελάκια ανοίγουν τον δρόμο για το δεύτερο εθνικό σπορ των Ελλήνων, τη φοροδιαφυγή».

Η εφημερίδα συνδυάζει το θέμα αυτό και με τους λόγους της μαζικής μετανάστευσης των νέων σε ηλικία Ελλήνων τα τελευταία χρόνια: «Το 40% των νέων Ελλήνων που έφυγε στο εξωτερικό δήλωσε ότι ο βασικός λόγος ήταν η διαφθορά καθώς και η έλλειψη αναγνώρισης προσόντων και προσφοράς. Η οικονομική κρίση ήταν μόλις ο δεύτερος λόγος».

Τέλος οι αρθρογράφοι θίγουν και για το θέμα της τιμωρίας των φοροφυγάδων: «Ένα ακόμη κοινό που έχουν τα τρία νοτιοευρωπαικά κράτη είναι ότι για πάρα πολλά χρόνια δεν υπήρχαν αυστηρά πρόστιμα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποθαρρυντικά.

Στην Ελλάδα το 2012 άλλαξαν πολλοί νόμοι και οι ποινές για αποδέκτες δωροδοκιών  έγιναν πιο αυστηρές. Περιπτώσεις όπως αυτή του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος το 2013 καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης επειδή πήρε μίζες, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Κατηγορίες για δωροδοκία έχουν προτεραιότητα στα δικαστήρια και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διόρισε στο υπουργείο Δικαιοσύνης έναν αναπληρωτή υπουργό για θέματα διαφθοράς». 


σχετικα αρθρα