Σε ισχύ από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στον Δακτύλιο και συγκεκριμένα τα «μονά- ζυγά». Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι ενεργά μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017. 

Υπενθυμίζεται ότι τα όρια του Μικρού Δακτυλίου στην Αθήνα ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας. Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου το μέτρο δεν ισχύει.

Ελεύθερα στον Δακτύλιο, εκτός από αυτούς που έχουν άδεια, κινούνται και τα οχήματα των κατηγοριών, που εμπίπτουν στα μέτρα του «Πράσινου Δακτυλίου», δηλαδή:

  • Τα ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή μεταγενέστερης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο).
  • Τα οχήματα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km.

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εσωτερικά του Μικρού Δακτυλίου, προβλέπονται ειδικές Ζώνες εισόδου - εξόδου. Σε ότι αφορά στα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στον Μεγάλο Δακτύλιο, από την Τροχαία επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Πράσινου Δακτυλίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και των λεωφορείων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1-1-1993.

Τα όρια του Μεγάλου Δακτυλίου, καθορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι. Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών−Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

 Οι ημέρες και ώρες που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα είναι οι εξής:

  • Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07.00΄ έως 20.00΄
  • Παρασκευή, ώρες 07.00΄ έως 15.00΄.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων, τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ.

Για την έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας στον Δακτύλιο οι αιτούντες πρέπει να προσκομίσουν φωτοαντίγραφα αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων, ασφαλιστηρίων συμβολαίων και ΚΤΕΟ. Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, για όσους εξαιρούνται από το μέτρο, για τη νέα περίοδο θα ισχύσουν οι περσινές άδειες κυκλοφορίας στον Μικρό Δακτύλιο, ενώ για την έκδοση τυχόν νέων αδειών, εφόσον συντρέχουν λόγοι εξαίρεσης από τα περιοριστικά μέτρα, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2016, στην Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, Θ. Δηλιγιάννη 24-26, Αθήνα, στον 4ο όροφο.