Τουλάχιστον 180.000 ευρώ είχαν καταφέρει να αποκομίσουν απο το ΙΚΑ χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, τέσσερις υπάλληλοι του ταμείου, τέσσερις ιδιώτες και ένας υπάλληλος της Βουλής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και άμεση συνέργεια στα αδικήματα της πλαστογραφίας κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, της ψευδούς βεβαίωσης – νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία. 

Στην υπόθεση εμπλέκονται μία ακόμα υπάλληλος και  συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ., που κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση – νόθευση. Συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι στην απάτη χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία, ως ασφαλισμένοι καθώς και τα προσωπικά στοιχεία άλλων ασφαλισμένων και ενός θανόντα, στα οποία είχαν πρόσβαση λόγω της ιδιότητάς τους, κατόρθωσαν να εκδώσουν παράτυπα, τουλάχιστον 219 παροχές ασθενείας, που αφορούσαν κυρίως αναλώσιμα υλικά.

Στη συνέχεια παρέμβαιναν στο Ηλεκτρονικό Σύστημα του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., αντικαθιστώντας τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του ασφαλισμένου με δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους πιστώνονταν τα χρήματα, ενώ μετά την πίστωση επενέβαιναν εκ νέου, επαναφέροντας τον αριθμό λογαριασμού του ασφαλισμένου. Η αστυνομία καθ' όλη την διάρκεια της έρευνας βρισκόντουσαν σε στενή επαφή με τον διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.