Την αθωότητά του υπερασπίζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση με τις «χρυσές μίζες».

Ο  πρώην υπουργός στάθηκε μπροστά στους δικαστές που θα τον κρίνουν σε λίγο καιρό και υποστήριξε όλα τα στοιχεία είναι κατασκευασμένα και ψεύτικα, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε βάρος παλαιών συντρόφων του από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Πέρασα μέσα από φωτιά και εμπόδια για να φτάσω εδώ που έφτασα και σας βεβαιώ ότι δεν έκανα τίποτα. Τίποτα δεν υπήρχε τίποτα εις βάρος μου. Μπορώ να κοιτάξω τον άλλο κατάματα και να του πω την άποψή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Έκανε λόγο δε για κατευθυνόμενους δικαστές προαναγγέλοντας πως είναι έτοιμος σε περίπτωση καταδίκης του να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Α.Τσοχατζόπουλος, όπως και πρωτόδικα, επεσήμανε ότι από τη θέση του δεν είχε κανένα δικαίωμα να διαπραγματευθεί και να υπογράψει. Για άλλη μία φορά ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας επιχείρησε να στρέψει τους προβολείς της απολογίας του σταμέλη του ΚΥΣΕΑ που αποφάσιζαν για την προμήθεια των εξολιστικών. «Δεν αποφασίζει ο υπουργός» και συνέχισε «εδώ δικάζεται η πολιτική ιστορία της Ελλάδας από το 1974 έως τώρα».

Κατά την απολογία του, πρόσθεσε ότι «με αποφαση του ΚΥΣΕΑ και σύμφωνη γνώμη του Κ. Σημίτη αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυναμεων και καταλήξανε σε νεα οπλικά συστηματα και 100.000 ένοπλους άνδρες. Φέραμε την τεχνολογία στην Ελλάδα».

Χαρακτήρισε «ανίερη συμμαχία» τη συνεργασία Ευαγγ. Βενιζέλου - Αντ. Σαμαρά, η οποία -όπως είπε- τον οδήγησε στη φυλακή, ενώ στράφηκε και κατά πρώην συντρόφων του, κυρίως κατά του Κ Σημίτη χαρακτηρίζοντάς τον «ξεπερασμένο και συντηρητικό», και του Χ. Καστανίδη, ο οποίος -κατά τον κατηγορούμενο- μεθόδευσε μαζί με πρώην σύμβουλό του και νυν εισαγγελικό λειτουργό τη δίωξη σε βάρος του για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, για την οποία καταδικάστηκε.

Αναφορά έκανε και στην οικογένειά του και κυρίως στη Βίκυ Σταμάτη. «Γιατί απέριπταν συνεχώς τις αιτήσεις της γυναίκας μου για αποφυλάκιση; Και η κόρη μου έμεινε στη φυλακή για τρία χρόνια. Υπάρχουν αποφάσεις εγκλεισμού και εξόντωσης, από άποψης υγείας. Ο εγκλεισμός είναι η χειρίστη μορφή, είτε είναι φυλακή είτε είναι ψυχιατρείο. Το ζήσαμε όταν η γυναίκα μου θέλησε να φύγει από το Δρομοκαϊτειο για 12 ώρες για να βγει έξω, να πάρει αέρα. Της απαγόρευσαν να προαυλίζεται, να πάρει καφέ. Πού ήταν τότε η δικαιοσύνη; Οι συνεπειες ήταν τραγικές»

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.