Εδώλιο για τον πρώην Αμερικανό πράκτορα William Bazil για εμπλοκή στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών δείχνει με πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας η εισαγγελέας πρωτοδικών Μαρία-Σοφία Βαΐτση. Συγκεκριμένα προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη για απόπειρα κατασκοπείας, που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. 

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγείται την παραπομπή σε δίκη για παραβίαση μυστικών της πολιτείας κατ´ εξακολούθηση για δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ με ηθικό αυτουργό τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη.  

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ Καρχιμάκης φέρεται να κατείχε απόρρητες αναφορές που απευθύνονταν στον τότε πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο. 

Απολογούμενος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες σε βάρος του κάνοντας λόγο για σκευωρία. Στο υπόμνημά του και την απολογία του στον ανακριτή ο κ. Καρχιμάκης είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι «υπήρξα και παραμένω ο πολιτικός, ο οποίος τολμά να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του... Οι ευτελείς ψευδολόγοι επιχειρούν ματαιοπονώντας να εξασφαλίσουν άλλοθι για την αμαρτωλή συμπεριφορά τους...». 

Η εμπλοκή του πρώην υπουργού στην υπόθεση άρχισε μετά από αναφορά που υπέβαλε σε βάρος του πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ
Σύμφωνα με όσα  ανέφερε στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο επίκουρος ανακριτής κατά της Διαφθοράς Δημήτρης Φούκας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεσή στο σύνολό της:  

Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή του William B και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λόγω παραγραφής. Τον τελευταίο για την παραπομπή ή μη όλων των εμπλεκομένων προσώπων έχει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.