ΕΛΛΑΔΑ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Η ρίψη χημικών θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

Δημοσίευση 7 Οκτωβρίου 2016, 22:01 / Ανανεώθηκε 7 Οκτωβρίου 2016, 15:08
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Η ρίψη χημικών θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία
Facebook Twitter Whatsapp

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει «την αγανάκτησή του και καταγγέλλει την ρήψη χημικών με επιβλαβείς ουσίες, στην πορεία των συνταξιούχων την περασμένη Δευτέρα καθώς και σε άλλες διαδηλώσεις».

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει «την αγανάκτησή του και καταγγέλλει την ρήψη χημικών με επιβλαβείς ουσίες, στην πορεία των συνταξιούχων την περασμένη Δευτέρα καθώς και σε άλλες διαδηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα». Διαπιστώνει ότι  «χρησιμοποιούνται κατά εξακολούθηση επικίνδυνες χημικές ουσίες ενάντια σε ανήμπορους συμπολίτες μας που λαμβάνουν μέρος σε ειρηνικές διαδηλώσεις».

Καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κ.κ. Ξανθό, Πολάκη και Μπασκόζο, «οι οποίοι ανήκουν στον ιατρικό σώμα να παρέμβουν και να αναλάβουν την ευθύνη, για την απαράδεκτη αυτή ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση, η ρήξη των επικίνδυνων χημικών έγινε σε άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, για να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών «έχει κατά επανάληψη καταγγείλει τη χρήση χημικών με επιβλαβείς ουσίες. Το καλοκαίρι του 2011 προέβη σε ανάλυση χρησιμοποιημένων φιαλιδίων και το Φεβρουάριο του 2012 ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για το θέμα. Όπως προέκυψε από τις αναλύσεις που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο ,τα δακρυγόνα και τα χημικά περιείχαν μεταξύ άλλων την ουσία CS ,η όποια σύμφωνα και με την άποψη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, κατατάσσεται στα χημικά όπλα, με σοβαρές έως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι κάποια χημικά που είχαν χρησιμοποιηθεί ήταν ληγμένα».

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γ. Πατούλης επισήμανε, μεταξύ άλλων,  ότι «η χρήση αυτών των χημικών ουσιών, πέρα από τις άμεσες βλάβες στην υγεία ,έχει επιπτώσεις , στο σύνολο του πληθυσμού που παραμένει στην περιοχή».