Άκαρπη ήταν η συνάντηση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του διοικητή Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με τους εκπροσώπους της  Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, η σύσκεψη «δεν εισήλθε στην συζήτηση της ουσίας του θέματος». Οι ελεγκτές καταλογίζουν τόσο στον υπουργό Υποδομών, όσο και τον διοικητή της ΥΠΑ ότι «αναλώθηκαν μόνο στην εκτόξευση απειλών και σε χαρακτηρισμούς περί κομματικής απεργίας καθοδηγούμενης ευθέως από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη». «Ουδέν ψευδέστερο τούτου», συμπληρώνουν οι ελεγκτές.

Η Ένωση Ελεγκτών επιμένει ότι μέχρις ότου η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και της διοίκησης της ΥΠΑ παράσχουν τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις και δεσμευτούν για την επίλυση των ζητημάτων που θέτει, εμμένει στις θέσεις και παραμένει ανοιχτή για «αληθινό διάλογο, έστω και την ύστατη τούτη στιγμή». Σε επικοινωνία του Newpost ο πρόεδρος του σωματείου Μάκης Πέτρου, διαμήνυσε πως η απόφαση για τις 24ωρες κινητοποιήσεις από την προσεχή Δευτέρα, ισχύει και θα εφαρμοστεί κανονικά.

Οι ελεγκτές, εκτιμούν ότι ο κλάδος τους θίγεται άμεσα από τον ψηφισθέντα νόμο στα παρακάτω σημεία:

  • Η Εναέρια Κυκλοφορία απογυμνώνεται από επιτελικές αρμοδιότητες άμεσα συνδεδεμένες με την εκτέλεση του έργου της, παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (SES) και υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες εντός του Athinai FIR.
  • Κατά τους ελεγκτές, «η ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και της διοίκησης της ΥΠΑ δεν δεσμεύτηκαν στην απαίτηση του κλάδου για την ακύρωση των μετατάξεων στις μονάδες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας με προσωπικό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις κατά παρέκκλιση όλων των ισχυουσών διατάξεων και του αναγνωρισμένου προσοντολογίου των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας όπως τούτο καθορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 340/2015».
  • «Δεν αναγνωρίζουν κανένα επιτελικό και διοικητικό ρόλο στους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας όσον αφορά στη στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Αεροναυτιλίας και αδικαιολόγητα ισχυρίζονται ότι ρόλος των Ελεγκτών εξαντλείται στις επιχειρησιακές τους μονάδες».
  • «Δεν διευκρινίστηκε βάσει ποιάς μελέτης βιωσιμότητας προέκυψε η κατανομή των τελών διαδρομής κατά 80% και 20% μεταξύ της υπηρεσίας και της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας αντίστοιχα».
  • «Δεν παρασχέθηκε καμία διαβεβαίωση ότι δεν θίγονται κεκτημένα δικαιώματα του κλάδου από την προβλεπόμενη διαχείριση και ανακατανομή των πόρων Αεροναυτιλίας μεταξύ της υπηρεσίας και της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας».
  • «Δεν αναγνωρίζουν την εφαρμογή των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 391/2013 όσον αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες αεροναυτιλίας και τον υπολογισμό του κόστους αφού θεωρούν ότι από τα τέλη αεροναυτιλίας χρηματοδοτούνται τα πάντα κάτι που αναιρεί την βασική αρχή σύστασης αυτών των δύο Υπηρεσιών, που είναι η οικονομική αυτοτέλεια μίας εκάστης», τονίζουν οι ελεγκτές.

Κατά της απεργίας η ΝΔ

Κατά της συνέχισης της απεργίας των εργαζομένων με αφορμή το ν/σ για την ΥΠΑ τάσσεται η Νέα Δημοκρατία τονίζοντας σε σχετική της ανακοίνωση ότι οι κινητοποιήσεις αυτές πλήττουν τον τουρισμό και κάνουν κακό στην οικονομία.

«Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε στη Βουλή τις έντονες επιφυλάξεις της για την ψηφισθείσα από την κυβερνητική πλειοψηφία αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Υπηρεσίας (ΥΠΑ). Οι επιφυλάξεις αυτές, όμως, δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων» σημειώνει.

Δεσμεύεται να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, επιθυμεί από τους εργαζόμενους να βάλουν πάνω απ' όλα το εθνικό καλό.