Τη συνταγματικότητα ή μη των ατομικών συμβάσεων έργου έρχεται να κρίνει το Συβούλιο της Επικρατείας λίγους μήνες μετά το μπλόκο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στον διαγωνισμό για τις καθαρίστριες των δημοσίων νοσοκομείων.

Αυτή τη φορά το κρίσιμο θέμα επανέρχεται προς συζήτηση με αφορμή το προσωπικό παροχής υπηρεσιών φύλαξης (σεκιούριτι) του νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός»).

Συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου 2016 το θερινό Τμήμα του ΣτΕ με τις  υπ΄ αριθμ. 205 και 206/2016 αποφάσεις  του (ασφαλιστικά μέτρα) «μπλόκαρε»  όλους τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας στα νοσοκομεία και τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα που πραγματοποιήθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016 και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Παράλληλα, το ΣτΕ είχε παγώσει και το διαγωνισμό για την πρόσληψη 30 καθαριστριών με ατομικές συβάσεις εργασίας στο νοσοκομείο Καλαμάτας, κ.λπ.

Οι ανώτατοι δικαστές είχαν κρίνει ότι  «η ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας μέσω συνάψεως ατομικών συμβάσεων έργου κατά το άρθρο 97 ν. 4368/2016 δεν είναι συμβατή με διατάξεις του ενωσιακού δικαίου».

Το όλο ζήτημα εισάγεται και πάλι προς συζήτηση με την αιτιολογία, ότι «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της συμφωνίας προς το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των διατάξεων του άρθρου 97 του ν. 4368/2016   το οποίο έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων».