Μπορεί να μην κατάφεραν να κερδίσουν το Νόμπελ Ειρήνης, ωστόσο με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι κάτοικοι της Λέσβου στους πρόσφυγες, μπήκαν για πάντα στις καρδιές μας.

Ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλαμιός, που έχει σώσει με τη βάρκα του εκατοντάδες ανθρώπους στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης και η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, που έγινε διάσημη από τη γνωστή φωτογραφία στην οποία ταΐζει με το μπιμπερό ένα βρέφος από τη Συρία έχοντας δίπλα της τις δύο γειτόνισσες «πολιορκήθηκαν» στην κυριολεξία απο τα διεθνή ΜΜΕ όσο αναμενόταν η πολυπόθητη απόφαση της Επιτροπής. Οι ίδιοι πάντως δηλώνουν ότι το βραβείο το πήραν πολλές φορές, σώζοντας τον κόσμο. 

Όπως δήλωσαν στο «Έθνος» έχοντας ζήσει απίστευτες στιγμές όλο αυτό τον καιρό που το νησί τους δέχτηκε καραβάνια προσφύγων, νιώθουν πλούσιοι και ας έχουν λίγα υλικά αγαθά. 

Η δε γιαγιά Αιμιλία εκμυστηρεύτηκε:

Παρακαλούσα να μην το πάρω το βραβείο γιατί υπήρχε μεγάλη γκρίνια στο χωριό. Γιατί εσύ και όχι εμείς. Δεν άντεχα, θα με έστελναν στο Νοσοκομείο, δεν θα έβγαινε σε καλό.

«Εγώ έκανα αυτό που θα έκαναν όλες οι μαμάδες και οι γιαγιάδες του κόσμου. Πήρα το μωρό που ήταν πεινασμένο και το τάισα. Να δούμε τι θα κάνει το κράτος για αυτά τα παιδιά. Τώρα θέλω να βρω την ησυχία μου».

Υπενθυμίζεται ότι το Νόμπελ Ειρήνης το κέρδισε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος για τις προσπάθειες τους για ειρήνευση με τους αντάρτες της FARC, παρότι οι Έλληνες νησιώτες ήταν φαβορί.