Δώδεκα λεωφορεία επιστράτευσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σήμερα για τη μεταφορά των παιδιών προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας σε σχολικές μονάδες.

Πιο αναλυτικά, από το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα θα αναχωρήσουν 198 παιδιά για τέσσερα δημοτικά σχολεία και 45 παιδιά για ένα γυμνάσιο. Από τη δομή του Λαυρίου θα μεταφερθούν 33 παιδιά σε δυο δημοτικά σχολεία και 14 παιδιά σε ένα γυμνάσιο. Επίσης από το Δερβένι (Δίον) 33 παιδιά θα επιβιβαστούν σε λεωφορείο με προορισμό ένα δημοτικό σχολείο και 14 παιδιά σε ένα γυμνάσιο. Συνολικά 144 παιδιά που φιλοξενούνται στα Λαγκαδίκια θα φοιτήσουν σε δυο δημοτικά και ένα γυμνάσιο.

Τέλος, 50 παιδιά που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας της Κόνιτσας θα φοιτήσουν σε δημοτικό σχολείο της περιοχής και 52 προσφυγόπουλα από την ίδια δομή σε ένα γυμνάσιο.

Σημειώνεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, εκτός από τη μεταφορά των μαθητών, έχει αναλάβει και τη διανομή ενός school kit για κάθε παιδί δημοτικού, το οποίο περιλαμβάνει στυλό, μολύβια, μαρκαδόρους, γόμα, ξύστρα, κασετίνα, τετράδια και ψαλίδι.

«Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων υπακούει στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την περίθαλψη και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εθνική νομοθεσία και στο αίσθημα του ελληνικού λαού, φιλοξενίας, αλληλεγγύης και αγάπης προς τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και υπογράμμισε ότι «η ελληνική νομοθεσία θέλει τα παιδιά να μην γκετοποιούνται στη χώρα μας, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπορούν από κοινού με τα ελληνάκια να παίζουν, να μεγαλώνουν όσο καθίσουν στην Ελλάδα και να μορφώνονται».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, το οποίο όπως είναι ήδη γνωστό θα είναι τετράωρο και συγκεκριμένα 2-6 το απόγευμα, ο γγ του υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι  «στις τέσσερις αυτές ώρες τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν την ελληνική γλώσσα, την αγγλική ή μια άλλη όποια γλώσσα επιλογής τους ανάλογα με το πού θα ήθελαν οι γονείς να πάνε αργότερα, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνική εκπαίδευση για διάφορα καλλιτεχνικά θέματα, καθώς και θέματα που αφορούν αγωγή, αθλητισμό και τα λοιπά».

Επίσης,  οι αναγκαίοι πόροι, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, έχουν εξασφαλισθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF).