Ένα ακόμα θεσμικό ζήτημα που συνδέεται μάλιστα άμεσα με το Σύνταγμα και αφορά στην ενδεχόμενη παράταση του ορίου ηλικίας, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση που ορίζει ως όριο το 67ο έτος, συζήτησαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ενημέρωση που έκανε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου στην Ολομέλεια του Εφετείου, παρουσία πολλών εφετών και προέδρων εφετών, την περασμένη Πέμπτη αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είπε πως το επίμαχο θέμα  τέθηκε, κατά τη συνάντηση που είχαν  με τον πρωθυπουργό, και όπως ανέφερε στους δικαστές "η θέση του ήταν πολύ θετική"

Αξίζει να σημειωθεί πως αν  πράγματι ξεπεραστεί η ρητή συνταγματική επιταγή η ανώτατη δικαστική λειτουργός δεν θα αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2017, όπως προβλέπεται με τα σημερινά δεδομένα, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους προέδρους των άλλων ανωτάτων δικαστηρίων και όχι μόνο. 

Η κυρία Θάνου, όπως είπε, ετέθη το θέμα στον πρωθυπουργό, ως «αίτημα πολλών δικαστικών» ενώ παράλληλα εξηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τί ισχύει στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας. 

Ωστόσο, όπως τόνισε στους εφέτες και στους προέδρους εφετών η κυρία Θάνου, επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, ότι εδώ, στα καθ΄ ημάς, το σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους. 

Εν τούτοις συζητήθηκε το ενδεχόμενο νομοθετικής λύσης, όπως εξήγησαν στον κ. Τσίπρα, το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με το Σύνταγμα... 

Το ενδεχόμενο αυτό, όπως  ειπώθηκε παρουσία  περίπου 70 δικαστικών στο εφετείο, να παρακαμφθεί με νόμο η συνταγματική απαγόρευση που υποχρεώνει να φεύγουν οι ανώτατοι δικαστές στα 67, έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις μέσα στη δικαιοσύνη, καθώς εκλαμβάνεται ως αντισυνταγματική κίνηση με μοναδικό στόχο, όπως έλεγαν δικαστικές πηγές, να μην αλλάξει η ηγεσία του Αρείου Πάγου.