Την πλήρη αντίθεσή τους στην αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, παρά τη ρητή απαγόρευση του Συντάγματος, εκφράζει σύσσωμος ο δικαστικός κόσμος. Καμία μεταβολή δεν θα γίνει εκτός του θεσμικού πλαισίου της, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, όλες οι δικαστικές ενώσεις στρέφουν συνταγματικά «πυρά» σε μία τέτοια ενδεχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία που ξεπερνά το αυτονόητο όριο του Συντάγματος.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων χωρίς να αμφισβητούν στο ελάχιστο το δικαίωμα του πρωθυπουργού να συναντά και να συνομιλεί με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, με τον τρόπο τους στηλιτεύουν τη σιωπηρή του άρνηση να δεχθεί τους εκλεγμένους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα εδώ και πέντε μήνες. 

Συγκεκριμένα στην Κοινή τους ανακοίνωση οι δικαστικές ενώσεις αναφέρουν:

«Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόταση   για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών, υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε:

  • Τη σαφή Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 σύμφωνα με την οποία  «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους». Η συνταγματική αυτή διάταξη η έννοια της οποίας ουδέποτε  αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο  παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο  συνιστά  ανεπίτρεπτη  παραβίαση  συνταγματικών  προβλέψεων.  Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε  μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Ότι ο  Πρωθυπουργός , ενώ  συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα ,  με την ηγεσία της  Δικαιοσύνης , αρνείται επί  5  μήνες  να συναντήσει τις Δικαστικές  Ενώσεις , παρά τα σχετικά  αιτήματα που έχουν υποβάλει, απαξιώνοντας έτσι  τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης.

Οι Πρόεδροι  των Ενώσεων

  • ​Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος του Σ.τ.Ε
  • ​Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών 
  • Ασημίνα Σαντοριναίου Σύμβουλος Ε.Σ
  • ​Χρήστος Μητκίδης  Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ».


Παρασκευόπουλος: Καμία μεταβολή δεν θα γίνει εκτός του θεσμικού πλαισίου 

«Πυροσβεστική» παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, σχετικά με το μείζον ζήτημα που άνοιξε ένα ακόμα μέτωπο σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. 

Με επίσηση ανακοίνωση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι καμία μεταβολή δεν θα γίνει εκτός του θεσμικού πλαισίου της νομιμότητας. 

Αναλυτικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει:

«Σχετικά με το θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρινίζει τα εξής:

Πολιτικοί εξέφρασαν «το θεσμικό τους τρόμο» ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε «τρόμο» εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας.

Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».