Το απόσπασμα του ημερολογίου συμβάντων για την ώρα που καταγράφηκε για πρώτη φορά η ειδοποίηση για τη μοιραία σύγκρουση των δύο σκαφών στην Αίγινα στις 16 Αυγούστου, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, μετά τα όσα υποστήριξε στη Βουλή ο τομεάρχης ναυτιλίας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου.

Ο βουλευτής της ΝΔ ο οποίος διασταύρωσε τα ξίφη του σήμερα στη Βουλή με τον υπουργό Ναυτιλίας υποστήριξε ότι το Λιμενικό ήταν ενήμερο από τις 12:30 το μεσημέρι για το συμβάν.

Στο «Ημερολόγιο Συμβάντων» του Λιμεναρχείου Αίγινας, αναφέρεται ακριβώς η ώρα 12:48 το μεσημέρι, όπως πραγματικά κατεγράφη και μπορεί να ελεγχθεί από όποιον θέλει σε συσχέτιση και με το Αστυνομικό Τμήμα Ναυπλίου, που έδωσε την πρώτη ειδοποίηση, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός και προσθέτει ότι το έγγραφο σήμα που επικαλείται ο κ. Κεδίκογλου και το οποίο στάλθηκε στις 3.10΄ ξημερώματα της 17ης Αυγούστου 2016 προς την Εισαγγελία Πειραιά, είναι μία πρώτη αναφορά του συμβάντος, το οποίο αναφέρει πράγματι την φράση «και περί ώρα περίπου 12:30», αλλά δεν αποτελεί λεπτομερή περιγραφή του χρόνου στον οποίο ειδοποιήθηκε το λιμεναρχείο.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, είχε δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα έγγραφο σήμα του Λιμενικού που ανέφερε ως ώρα ειδοποίησης για την τραγωδία της Αίγινας τις 12:30 το μεσημέρι.

Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, ανάμεσα στον Θοδωρή Δρίτσα και Σίμο Κεδίκογλου, με τον υπουργό να λέει: «Δεν έχετε δικαίωμα, κύριε Κεδίκογλου να διεκδικείτε πολιτική υπεραξία σε βάρος νεκρών», ακούγοντας τον βουλευτή να δηλώνει, μεταξύ άλλων ότι το μόνο εναέριο μέσο που έσπευσε στην περιοχή ήταν το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό εκεί με τη σύζυγό του.

«Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο, ούτε εγώ, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το Λιμενικό Σώμα, να καλύψουμε κανέναν, να κρύψουμε τίποτα, να κάνουμε οτιδήποτε. Αλλά καταλάβετέ το. Δεν είναι δυνατόν να ζητάτε από τον υπουργό να γίνει ανακριτής και εισαγγελέας ενώ υπάρχει δρομολογημένη ανάκριση αυτή τη στιγμή, που θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Ορθά η πολιτική αγωγή που εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων θέτει τα ερωτήματα στη δικαιοσύνη. Θέτει αιτήματα. Κι αυτά η δικαιοσύνη, η ανακριτική διαδικασία φυσικά και θα τα απαντήσει», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Σε μια τραγωδία όπως αυτή της Αίγινας χρέος μιας ευνομούμενης Πολιτείας είναι η εξακρίβωση των συνθηκών, ο εντοπισμός των υπευθύνων, η απόδοση των ευθυνών. Χρέος της Πολιτείας έναντι των θυμάτων και των συγγενών τους είναι η αλήθεια. Κανονικά η Βουλή δεν θα έπρεπε να ασχολείται με αυτό το ζήτημα. Όμως, επειδή δύο μήνες μετά η αλήθεια, αντί να φωτίζεται, συσκοτίζεται, είναι χρέος μας να ζητήσουμε απαντήσεις», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου.

Το απόσπασμα από το ημερολόγιο συμβάντων