Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και του γενικού γραμματέα του υπουργείου και προέδρου της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κώστα Πουλάκη, ξεκινούν τη Δευτέρα (17 Οκτωβρίου) στον Βόλο, οι εργασίες του θεματικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για την αλλαγή του Καλλικράτη και το νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του Κράτους.

Το συνέδριο θα διαρκέσει 2 ημέρες και θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο "Domotel Xenia Volos" και τους καλεσμένους θα υποδεχθεί ο εκτελών χρέη δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου.

 Τις εργασίες του συνεδρίου, που θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί, θα ανοίξει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος θα προσδιορίσει το πλαίσιο των βασικών θέσεων της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού για την αλλαγή του "Καλλικράτη" και τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης του κράτους.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ για τις αλλαγές που ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο θα μιλήσει ο Κώστας Πουλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) με θέμα: "Τριετής Στρατηγική Μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (2016-2018)", θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και την Επιστημονική Ομάδα του ΙΤΑ τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου.

Κεντρικά θέματα που θα αναπτυχθούν κατά το διήμερο συνέδριο είναι:
   - Εκλογικό Σύστημα - ΄Οργανα και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης
   - Τριετής Στρατηγική μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (2016-2018
   - Αναπτυξιακός Ρόλος των Δήμων - Δημοκρατικός Προγραμματισμός
   - Φορολογική Αποκέντρωση -Πόροι Δήμων
    Η λήξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη. Σημειώνεται ότι οι θέσεις της ΚΕΔΕ, αφού προσδιοριστούν στο Βόλο, θα οριστικοποιηθούν στο τακτικό συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, 1-3 Δεκεμβρίου.