Η Ικαρία είναι ανάμεσα στα πέντε μέρη που οι κάτοικοι τους ζουν πολλά χρόνια κι έχει μια θέση στο χάρτη μακροβιότητας, που έφτιαξαν ερευνητές του ιταλικού ινστιτούτου Barilla Center for Food and Nutrition.

Οι ερευνητές ταξίδεψαν και στα πέντε μέρη που οι κάτοικοι τους είναι αιωνόβιοι, σύμφωνα με μελέτες. Οι άλλες τέσσερις περιοχές είναι: Το χωριό Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, η Σαρδηνία στην Ιταλία και η Οκινάουα στην Ιαπωνία

Η μακροβιότητα συνδέεται κυρίως με τη διατροφή,αλλά και με παράγοντες όπως είναι η άσκηση, η θετική προσέγγιση της ζωής, ο έλεγχος του στρες και η κοινωνικότητα.  Οι ερευνητές εστίασαν ιδιαίτερα στις διατροφικές συνήθειες για να διαπιστώσουν ότι αυτές συνδέονται μεταξύ τους παρά την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις πέντε αυτές περιοχές μακροβιότητας.

Όπως τονίζεται, σε σχετικό δημοσίευμα του ιταλικού Τύπου, η δίαιτα και στα πέντε αυτά μέρη προσομοιάζει με τη μεσογειακή. Περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Τι τρώνε στις περιοχές της μακροζωίας

Ας δούμε τι τρώνε, σε μεγάλες ποσότητες, οι κάτοικοι στις περιοχές της μακροζωίας:

Ικαρία: Ψάρι, λεμόνι, φέτα.  

Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια: Δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια,λαχανικά και ψάρι.

Χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα: Γλυκοπατάτες, μπανάνες και παπάγια.

Σαρδηνία στην Ιταλία: Όσπρια, αμύγδαλα, ντομάτα.

Οκινάουα στην Ιαπωνία: Όσπρια, μανιτάρια, πεπόνι, τόφου. 

Σε συνέδριο του ινστιτούτο, το επόμενο διάστημα, στο Μιλάνο, θα ανακοινωθεί ότι από την πιστή εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής μπορεί κανείς να κερδίσει τουλάχιστον 4,5 χρόνια ζωής. Μια παράμετρος που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι η οικονομική. Στο Μιλάνο, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι ένα μενού βασισμένο στο κρέας στοιχίζει 45 ευρώ την εβδομάδα και στη Νάπολη 36. Τα μενού που βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή στοιχίζουν 41 και 34 ευρώ αντίστοιχα.