current views are: 7

15 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση09:34

Έναρξη για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Μειωμένη κίνηση βλέπουν οι πρατηριούχοι

Εκκίνηση σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τους βενζινοπώλες να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο ο κόσμος θα είναι σε θέση να το αγοράσει, παρά τη διανομή επιδόματος θέρμανσης που θα λάβουν φέτος κοντά στους 500.000 δικαιούχους.

Δημοσίευση 09:34’

Εκκίνηση σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τους βενζινοπώλες να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο ο κόσμος θα είναι σε θέση να το αγοράσει, παρά τη διανομή επιδόματος θέρμανσης που θα λάβουν φέτος κοντά στους 500.000 δικαιούχους.

Εκκίνηση σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τους βενζινοπώλες να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο ο κόσμος θα είναι σε θέση να το αγοράσει, παρά τη διανομή επιδόματος θέρμανσης που θα λάβουν φέτος κοντά στους 500.000 δικαιούχους.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο φέτος θα είναι ακριβότερο, εξαιτίας και της αύξησης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 92 λεπτά το λίτρο, με βάση τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου.

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου κυμάνθηκε στα 83 – 85 λεπτά, με την αύξηση φέτος να οφείλεται, αφενός στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο) και του ΦΠΑ από 23% σε 24%, ενώ κατά ένα λεπτό περίπου υψηλότερες είναι και οι τιμές διυλιστηρίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι το φετινό πετρέλαιο θα είναι ‘’τσουχτερό’’ ακόμα και για όσους λάβουν το επίδομα θέρμανσης, καθώς θα καταφέρουν να αγοράσουν λιγότερα λίτρα φέτος, εξαιτίας της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που θα είναι αυξημένος κατά 0,05 ευρώ το λίτρο.

Ποιοι το δικαιούνται

Ακόμα πιο μειωμένος από πέρυσι θα είναι ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και φέτος υπήρξαν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως υπολογίζεται, περίπου 500.000 φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα και χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία θα λάβουν και φέτος επίδομα θέρμανσης, με την επιδότηση να ανέρχεται σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. 

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

  • οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, κατοικία και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000.
  • οι έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000, αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί με ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Πρατηριούχοι: Υποτονική η κίνηση – Απαισιοδοξία για την συνέχεια της σεζόν

Λίγες ώρες μετά και την επίσημη έναρξη της σεζόν, οι πρατηριούχοι προβλέπουν ότι η κίνηση θα είναι ακόμα πιο μειωμένη από πέρυσι, όπου έφτασε ακόμα και σε ποσοστό 20%. 

Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Γ. Ασμάτογλου ”η κίνηση είναι υποτονική, με κύριους παράγοντες τόσο την αύξηση του πετρελαίου, όσο και τον καλό καιρό που θα κάνει πολλούς να καθυστερήσουν όσο γίνεται την αγορά πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ”ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”, θεωρώ ότι θα είναι ακόμα λιγότεροι αυτοί που θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, φέτος, παρά το επίδομα”. 


σχετικα αρθρα