current views are: 10

16 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση11:35

Καταστροφές και φόβο άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός στα Ιωάννινα (φωτό – βίντεο)

Αρκετές καταστροφές αλλά και έντρομο κόσμο αφήνει πίσω του, ο ισχυρός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ, στα Ιωάννινα που σημειώθηκε αργά το βράδυ. 

Δημοσίευση 11:35’

Αρκετές καταστροφές αλλά και έντρομο κόσμο αφήνει πίσω του, ο ισχυρός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ, στα Ιωάννινα που σημειώθηκε αργά το βράδυ. 

Αρκετές καταστροφές αλλά και έντρομο κόσμο αφήνει πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 5,2 Ρίχτερ στα Ιωάννινα,που σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου. 

Να παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί και να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, το πρωί στα Ιωάννινα. 

Επίσης συζητείται η αναβολή του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός για τη Super League που είναι προγραμματισμένος για σήμερα το απόγευμα στο Στάδιο Ζωσιμάδων.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, και όπως είπε ο κ. Λέκκας βρίσκονται σε επιφυλακή οι επιστήμονες, ενώ οι κάτοικοι στα χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς οι μετασεισμικές δονήσεις είναι έντονες.

«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος

Κλειστά για λόγους ασφαλείας αλλά και προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι λόγω του ισχυρού σεισμού στην περιοχή των Ιωαννίνων θα μείνουν μέχρι και την Τετάρτη, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και το Ειρηνοδικείο Κόνιτσας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης η απόφαση ελήφθη «για προληπτικούς λόγους που συνδέονται με την αποφυγή συνωστισμού πλήθους σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, για τη διευκόλυνση του ελέγχου ύπαρξης τυχόν ζημιών στα οικεία δικαστικά κτίρια, καθώς και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των διαδίκων, των συνηγόρων τους και των μαρτύρων».

Έτσι από αύριο, Δεύτερα, μέχρι και την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου αναστέλλεται η λειτουργία των ανωτέρω δικαστικών υπηρεσιών.

Εφόσον κριθεί αναγκαίο η αναστολή λειτουργίας τους θα παραταθεί με νέα σχετική πράξη του υπουργού.

Πολλές οι ζημιές – Νύχτα στο δρόμο

Το βασικό είναι πως ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα ούτε τραυματισμοί, ωστόσο όπως αναφέρει το epirusgate.blogspot.gr, υπήρξαν ζημιές σε σπίτια του δήμου Πωγωνίου, χωριό στο οποίο εντοπίστηκε και το επίκεντρο του σεισμού. 

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνωνμετά την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζει και τις πρώτες πρωινές ώρες. Πλήθος κόσμου, υπό τον φόβο, ενός νέου μεγάλου σεισμού, πέρασε ολόκληρο το βράδυ στο δρόμο.